PrzepisZapiekanka ziemniaczana z szynką i serem

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem
Pyszności

06.08.2020 10:00, aktual.: 16.08.2020 16:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem często gości na naszych stołach. Tym razem jej smak postanowiliśmy wzbogacić o podsmażony boczek i pietruszkę. Jeśli jesteś ciekawa, co z tego wyszło, zapoznaj się z całym przepisem i jeszcze dziś wypróbuj go w swoim domu 😉

W przygotowaniu ziemniaków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 6 szt. ziemniaki
  2. 8 szt. szynka gotowana plastry
  3. 8 szt. ser cheddar plastry
  4. 300 g boczek w plastrach usmażony
  5. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  6. 4 szt. jajka
  7. 200 ml śmietanka 30%
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 200 g ser tarty

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie plastry. Następnie stwórz z nich pierwszą warstwę w formie do pieczenia.

Obraz

2. Następnie dodaj 4 plastry szynki, 4 plastry sera i znowu warstwę ziemniaków.

Obraz

3. Czas stworzyć kolejną warstwę z plastrów szynki i sera. Teraz dodaj podsmażony boczek i posiekaną pietruszkę.

Obraz

4. Ułóż ostatnią warstwę z ziemniaków i posyp całość żółtym serem. Naczynie odstaw na bok.

Obraz

5. W misce połącz ze sobą jajka, śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Przelej mieszankę do formy z wcześniej przygotowanymi składnikami. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz