Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem często gości na naszych stołach. Tym razem jej smak postanowiliśmy wzbogacić o podsmażony boczek i pietruszkę. Jeśli jesteś ciekawa, co z tego wyszło, zapoznaj się z całym przepisem i jeszcze dziś wypróbuj go w swoim domu 😉

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu ziemniaków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 6 szt. ziemniaki
  2. 8 szt. szynka gotowana plastry
  3. 8 szt. ser cheddar plastry
  4. 300 g boczek w plastrach usmażony
  5. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  6. 4 szt. jajka
  7. 200 ml śmietanka 30%
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 200 g ser tarty

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie plastry. Następnie stwórz z nich pierwszą warstwę w formie do pieczenia.

Obrazek

2. Następnie dodaj 4 plastry szynki, 4 plastry sera i znowu warstwę ziemniaków.

Obrazek

3. Czas stworzyć kolejną warstwę z plastrów szynki i sera. Teraz dodaj podsmażony boczek i posiekaną pietruszkę.

Obrazek

4. Ułóż ostatnią warstwę z ziemniaków i posyp całość żółtym serem. Naczynie odstaw na bok.

Obrazek

5. W misce połącz ze sobą jajka, śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Przelej mieszankę do formy z wcześniej przygotowanymi składnikami. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę