PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i papryką
Pyszności

09.02.2021 17:00, aktual.: 11.02.2021 11:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i papryką podana w formie tortu 😍  Nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje 🥰

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta pieprz
  2. 1 szt. czerwona papryka
  3. 9 plastrów szynka gotowana
  4. 300 ml śmietanka
  5. 3 szt. jajka
  6. 12 plastrów żółty ser
  7. 1/2 szkl. mozzarella
  8. 1 szczypta sól

Ziemniaki

  1. 5-6 szt. ziemniaki
  2. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki w talarki w robocie kuchennym. Następnie ułóż je na blaszce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

2. Teraz przygotuj śmietankową mieszankę. W tym celu połącz: śmietankę, sól, jajka oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. W formie na tort ułóż podpieczone plastry ziemniaków. Następnie dodaj plastry szynki i żółty ser, kawałki papryki oraz pierwszą część śmietankowej mieszanki.

Obraz

4. Powtórz tę czynność dwukrotnie. Na wierzchu rozsyp mozzarellę. I na koniec wstaw zapiekankę do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz