PrzepisPrzekąskiZapiekanki z szynką parmeńską
Zapiekanki z szynką parmeńską
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych zapiekanek z sosem pomidorowym, ogórkiem konserwowym, szynką parmeńską, serem i rukolą.
Pyszności
09.01.2017 | aktual.: 01.06.2017 10:41
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 6 plastrów szynka parmeńska
- żółty ser starty
- rukola
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 400 g sos pomidorowy
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 1/5 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki oregano
- 1 szt. bagietka przekrojona na pół
- 3 szt. ogórki konserwowe pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj sos pomidorowy, sól, pieprz, chilli i oregano. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
2. Wydrąż środek połówek bagietki, a następnie nasmaruj je sosem pomidorowym i ułóż plastry ogórka konserwowego.
3. Na każdej połówce połóż po 3 plastry szynki parmeńskiej. Posyp bagietki z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 8 minut.
4. Po 8 minutach wyjmij bagietki z piekarnika i posyp je z wierzchu rukolą.
5. Smacznego!