Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych zapiekanek z sosem pomidorowym, ogórkiem konserwowym, szynką parmeńską, serem i rukolą.
Pyszności
Składniki:
1 łyżka olej
1 szt. cebula pokrojona w kostkę
6 plastrów szynka parmeńska
żółty ser starty
rukola
3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
400 g sos pomidorowy
1/2 łyżeczki sól
1/3 łyżeczki pieprz
1/5 łyżeczki chilli
2 łyżeczki oregano
1 szt. bagietka przekrojona na pół
3 szt. ogórki konserwowe pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj sos pomidorowy, sól, pieprz, chilli i oregano. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
2. Wydrąż środek połówek bagietki, a następnie nasmaruj je sosem pomidorowym i ułóż plastry ogórka konserwowego.
3. Na każdej połówce połóż po 3 plastry szynki parmeńskiej. Posyp bagietki z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 8 minut.
4. Po 8 minutach wyjmij bagietki z piekarnika i posyp je z wierzchu rukolą.