PrzepisPrzekąskiZapiekanki z szynką parmeńską

Zapiekanki z szynką parmeńską

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych zapiekanek z sosem pomidorowym, ogórkiem konserwowym, szynką parmeńską, serem i rukolą.

Zapiekanki z szynką parmeńską
Pyszności

09.01.2017 | aktual.: 01.06.2017 10:41

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  3. 6 plastrów szynka parmeńska
  4. żółty ser starty
  5. rukola
  6. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  7. 400 g sos pomidorowy
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/3 łyżeczki pieprz
  10. 1/5 łyżeczki chilli
  11. 2 łyżeczki oregano
  12. 1 szt. bagietka przekrojona na pół
  13. 3 szt. ogórki konserwowe pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj sos pomidorowy, sól, pieprz, chilli i oregano. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

2. Wydrąż środek połówek bagietki, a następnie nasmaruj je sosem pomidorowym i ułóż plastry ogórka konserwowego.

Obraz

3. Na każdej połówce połóż po 3 plastry szynki parmeńskiej. Posyp bagietki z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 8 minut.

Obraz

4. Po 8 minutach wyjmij bagietki z piekarnika i posyp je z wierzchu rukolą.

Obraz
5. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie