PrzepisProsty i tani przepis Tomasza Strzelczyka na domowe zapiekanki. Smak dawnych lat!
Prosty i tani przepis Tomasza Strzelczyka na domowe zapiekanki. Smak dawnych lat!
Ewa
09.04.2021 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji Masterchefa. Dzięki swojemu zaparciu, ciężkiej pracy i pasji do gotowania trafił do TOP 5. Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis Tomasza Strzelczyka na proste zapiekanki, które pokocha cała Twoja rodzina.
Składniki:
- chleb (może być czerstwy)
- 2 kiełbasy
- 3-4 nieduże pomidory
- 150 gr startego żółtego sera
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Chleb pokrój na kromki. Sprawdzi się tutaj idealnie czerstwe pieczywo. Dzięki temu nie zmarnujesz ani okruszka.
- Kiełbasę i pomidory pokrój w kostkę.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
- Pieczarki, pomidory, kiełbasę i ser wymieszaj razem. Dodaj posiekany koperek, majonez i dopraw solą i pieprzem.
- Chleb wyłóż na blachę, nałóż przygotowany farsz i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Zapiekanki to prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Banalnie łatwe, a do tego obłędnie pyszne! Możesz eksperymentować z dodatkami. Kiełbasę wymienić na szynkę lub dorzucić pokrojoną cebulę (co szczególnie polecamy), paprykę i inne dodatki.