PrzepisKolacjaZapiekany bakłażan w formie łódki

Zapiekany bakłażan w formie łódki

Zapiekany bakłażan w formie łódki
Pyszności

14.10.2017 17:00, aktual.: 15.10.2017 11:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Jeśli więc należysz do tej grupy, już za chwilę znajdziesz się w niebie. Tej pysznej przekąsce nie sposób się oprzeć. Po prostu nie ma takiej opcji.

Składniki:

  1. 1 szt. bakłażan
  2. 1/2 szt. cebula posiekana
  3. 1 szkl. parmezan
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1/4 szkl. bazylia posiekana, do dekoracji
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. 2 szczypty pieprz
  8. 2 szczypty sól
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1,5 szkl. sos marinara
  11. 5 szt. pomidorki koktajlowe
  12. 1 szt. jajko
  13. 2,5 szkl. mozarella
Sposób przygotowania:

1. Podziel bakłażan na pół i wydrąż wnętrze warzywa.

Obraz

2. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, warzywo, czosnek, przyprawy i sos marinarę.

Obraz

3. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Dodaj pomidorki, jajko oraz sery.

Obraz

4. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź sos. Następnie ułóż warzywo w środku, dopraw je przy pomocy soli i pieprz. Bakłażan skropl oliwą z oliwek.

Obraz

5. Nafaszeruj warzywo i posyp je serami. Zapiekaj całość przez 40 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.

Obraz

6. Gotowe danie udekoruj przy pomocy bazylii.

Obraz