Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Jeśli więc należysz do tej grupy, już za chwilę znajdziesz się w niebie. Tej pysznej przekąsce nie sposób się oprzeć. Po prostu nie ma takiej opcji.
Składniki:
1 szt. bakłażan
1/2 szt. cebula posiekana
1 szkl. parmezan
2 łyżki oliwa z oliwek
1/4 szkl. bazylia posiekana, do dekoracji
1 łyżeczka oregano
2 szczypty pieprz
2 szczypty sól
2 ząbki czosnek
1,5 szkl. sos marinara
5 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. jajko
2,5 szkl. mozarella
Sposób przygotowania:
1. Podziel bakłażan na pół i wydrąż wnętrze warzywa.
2. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, warzywo, czosnek, przyprawy i sos marinarę.
3. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Dodaj pomidorki, jajko oraz sery.
4. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź sos. Następnie ułóż warzywo w środku, dopraw je przy pomocy soli i pieprz. Bakłażan skropl oliwą z oliwek.
5. Nafaszeruj warzywo i posyp je serami. Zapiekaj całość przez 40 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.