PrzepisDania główneZapiekany łosoś w musztardowym sosie

Zapiekany łosoś w musztardowym sosie

Zapiekany łosoś w musztardowym sosie
Pyszności

16.03.2018 17:00, aktual.: 03.04.2018 15:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wraz z piątkiem przychodzimy z pomysłem na pyszny obiad, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Oto łosoś w musztardowym sosie podawany z ciastem francuskim i sezamem. Same pyszności!

Składniki:

  1. 4 łyżeczki musztarda francuska
  2. 1 garść bazylia
  3. 2 łyżki sezam
  4. 1/2 szt. sok z limonki
  5. 200 ml śmietanka kremówka 30%
  6. 1 łyżeczka cukier
  7. 2 szczypty sól
  8. 1 łyżeczka pieprz
  9. 600 g filet z łososia
  10. 1/2 opakowania ciasto francuskie
  11. 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą musztardę francuską, bazylię, sok z limonki oraz śmietankę 30%.

Obraz

2. Po chwili dodaj cukier, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki.

Obraz

3. W formie do piekarnika ułóż filety z łososia i dopraw do smaku solą. Dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Na każdym kawałku ułóż ciasto francuskie.

Obraz

4. Na cieście rozsmaruj roztrzepane jajko. Następnie posyp sezamem. Piecz łososia przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. I to wszystko!

Obraz