Wraz z piątkiem przychodzimy z pomysłem na pyszny obiad, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Oto łosoś w musztardowym sosie podawany z ciastem francuskim i sezamem. Same pyszności!
Pyszności
Składniki:
4 łyżeczki musztarda francuska
1 garść bazylia
2 łyżki sezam
1/2 szt. sok z limonki
200 ml śmietanka kremówka 30%
1 łyżeczka cukier
2 szczypty sól
1 łyżeczka pieprz
600 g filet z łososia
1/2 opakowania ciasto francuskie
1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą musztardę francuską, bazylię, sok z limonki oraz śmietankę 30%.
2. Po chwili dodaj cukier, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki.
3. W formie do piekarnika ułóż filety z łososia i dopraw do smaku solą. Dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Na każdym kawałku ułóż ciasto francuskie.
4. Na cieście rozsmaruj roztrzepane jajko. Następnie posyp sezamem. Piecz łososia przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza).