PrzepisZapomniana potrawa z dzieciństwa. Przepis na nią jest banalnie prosty

Zapomniana potrawa z dzieciństwa. Przepis na nią jest banalnie prosty

Zapomniana potrawa z dzieciństwa. Przepis na nią jest banalnie prosty
Ewa
29.03.2022 18:29, aktualizacja: 04.04.2022 20:50

Pampuchy – przepis, składniki, pieczenie. Przygotowane na parze drożdżowe bułeczki można było podawać na różne sposoby. Jak zrobić je w swoim domu?

Co to pampuchy, czyli danie z dzieciństwa

Moja babcia Stefcia przygotowywała je najczęściej w sobotę. Do dziś pamiętam kształtne kulki przykryte lnianą ściereczką, które pod wpływem pary zamieniały się w pyszne bułeczki.

W moim domu znane były jako pampuchy, ale w innych rejonach polski spotkać można je było pod nazwą parowańce, bułki na parze czy też buchty. W swoim kształcie przypominają one nieco pączki lub pyzy. Są tanie i proste w przygotowaniu, a można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Czym są pampuchy?

Obraz

Pampuchy – składniki. Jak zrobić domowe pampuchy (parowańce)?

Przygotowanie pampuchów jest bardzo proste. Jaki jest najlepszy przepis na pampuchy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowe bułeczki na parze ze sklepu. Dziś zrobiliśmy je w wersji na słodko, ale jeśli zamienisz cukier na płaską łyżeczkę soli, to zyskasz dodatek również do dań mięsnego.

Pampuchy

  • 500 g mąki przesianej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 50 g masła roztopionego
  • 30 g cukru (łyżka do zaczynu)
  • 25 g świeżych drożdży

Polewa owocowa

  • 150 g borówek
  • 150 g jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu

Dodatki

  • śmietana 18%
  • orzechy włoskie posiekane

Jak zrobić domowe pampuchy?

Przepis na pampuchy zacznij od przygotowania ciasta. Przygotuj dużą stolnicę lub miejsce na blacie. W małej misce przygotuj zaczyn- połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to przygotowanie zaczynu należy zacząć od nowa. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem. Dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na pampuchy na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut. Oczywiście możesz zrobić mniejsze lub większe kuleczki- w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.

Pampuchy na słodko – przepis

Nasze pampuchy podamy na słodko, z pysznym sosem owocowym. Kiedy bułeczki wyrastają- przygotuj sos. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód. Oczywiście możesz tutaj użyć też innych owoców, jak maliny, truskawki czy porzeczki. Wybór należy do Ciebie. My bardzo polecamy owoce leśne i jagodowe- świetnie komponują się ze słodkimi bułkami.

Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut. Jeśli nie masz specjalnego sprzętu, to wystarczy, że do dużego garnka wlejesz wodę i na górze umieścisz sitko tak, aby nie dotykało powierzchni wody. Na sitku ułóż bułeczki i paruj pod przykryciem. Niektóre piekarniki mają też funkcje "pary"- możesz w nich śmiało przygotować buchty.

Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także