Zapomniana potrawa z dzieciństwa. Przepis na nią jest banalnie prosty
Pampuchy – przepis, składniki, pieczenie. Przygotowane na parze drożdżowe bułeczki można było podawać na różne sposoby. Jak zrobić je w swoim domu?
Co to pampuchy, czyli danie z dzieciństwa
Moja babcia Stefcia przygotowywała je najczęściej w sobotę. Do dziś pamiętam kształtne kulki przykryte lnianą ściereczką, które pod wpływem pary zamieniały się w pyszne bułeczki.
W moim domu znane były jako pampuchy, ale w innych rejonach polski spotkać można je było pod nazwą parowańce, bułki na parze czy też buchty. W swoim kształcie przypominają one nieco pączki lub pyzy. Są tanie i proste w przygotowaniu, a można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Czym są pampuchy?
Pampuchy – składniki. Jak zrobić domowe pampuchy (parowańce)?
Przygotowanie pampuchów jest bardzo proste. Jaki jest najlepszy przepis na pampuchy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowe bułeczki na parze ze sklepu. Dziś zrobiliśmy je w wersji na słodko, ale jeśli zamienisz cukier na płaską łyżeczkę soli, to zyskasz dodatek również do dań mięsnego.
Pampuchy
- 500 g mąki przesianej
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego
- 30 g cukru (łyżka do zaczynu)
- 25 g świeżych drożdży
Polewa owocowa
- 150 g borówek
- 150 g jeżyn
- 1/3 szklanki miodu
Dodatki
- śmietana 18%
- orzechy włoskie posiekane
Jak zrobić domowe pampuchy?
Przepis na pampuchy zacznij od przygotowania ciasta. Przygotuj dużą stolnicę lub miejsce na blacie. W małej misce przygotuj zaczyn- połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to przygotowanie zaczynu należy zacząć od nowa. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem. Dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na pampuchy na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut. Oczywiście możesz zrobić mniejsze lub większe kuleczki- w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.
Pampuchy na słodko – przepis
Nasze pampuchy podamy na słodko, z pysznym sosem owocowym. Kiedy bułeczki wyrastają- przygotuj sos. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód. Oczywiście możesz tutaj użyć też innych owoców, jak maliny, truskawki czy porzeczki. Wybór należy do Ciebie. My bardzo polecamy owoce leśne i jagodowe- świetnie komponują się ze słodkimi bułkami.
Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut. Jeśli nie masz specjalnego sprzętu, to wystarczy, że do dużego garnka wlejesz wodę i na górze umieścisz sitko tak, aby nie dotykało powierzchni wody. Na sitku ułóż bułeczki i paruj pod przykryciem. Niektóre piekarniki mają też funkcje "pary"- możesz w nich śmiało przygotować buchty.
Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów.
Smacznego!