Zapomniany sposób na ciasto na pierogi. Babcia zawsze tak robiła, by nie było twarde

O tym babcinym sposobie na idealne ciasto na pierogi prawdopodobnie jeszcze nie słyszałeś. Na początku nie wierzyliśmy w jego skuteczność, ale teraz musimy posypać głowę popiołem, bo pierogi wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Babcie to są jednak prawdziwe kulinarne bestie. Skąd one to wszystko wiedzą?!

ObrazekWykrawanie kółek na pierogi - Pyszności; Foto Adobe Stock

Polki i Polacy dzielą się na trzy grupy. Pierwsza to taka, która za lepienie pierogów nie bierze się nigdy i pozostawia to pracownikom garmażerek albo po prostu innym członkom rodziny. Druga to osoby, które pierogi lepią, ale nie za bardzo za tym przepadają. Wolą jednak zrobić to osobiście, niż zaufać sklepom. Trzecia to najwięksi pasjonaci pierogów, którzy wręcz uwielbiają cały proces ich tworzenia — od przygotowania ciasta i farszu, aż po wielogodzinne lepienie. Każdy ma jakieś hobby, prawda?

Obrazek
ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Adobe Stock

Chociaż "grupy pierwszej" raczej nie uda nam się zainteresować, to pozostałe mogą być zaciekawione babcinym trikiem na ciasto na pierogi, który niedawno udało nam się odkryć. Jak to jest możliwe, że jest jeszcze coś, czego o pierogach nie wiedzieliśmy? I o co może chodzić? Czyżby jakiś tajemniczy składnik? Otóż nie. Cały patent polega na użyciu... odpowiedniego naczynia. 

Sposób babci na idealne ciasto na pierogi

Żeby ciasto na pierogi nabrało odpowiedniej konsystencji i elastyczności, które później zapewnią nam łatwe jego rozwałkowanie i lepienie, należy je przykryć i pozwolić mu jakiś czas "poleżakować". Problem w tym, że użycie do tego ściereczki czasem nie przynosi zbyt dobrego efektu, bo masa staje się sucha i krucha. To dlatego babcia proponowała użycie czegoś zupełnie innego.

Obrazek
ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Według niej do przykrycia pierogów najlepiej sprawdza się delikatnie nagrzane, gliniane naczynie. Dzięki temu tworzywu ciasto zgodnie z planem nabierze cudownej elastyczności, a jednocześnie pozostanie miękkie i puszyste. Ten trik sprawi, że kolejne czynności, takie jak wałkowanie i zalepianie farszu, to już czysta formalność. Wszystko przebiegnie szybko i sprawnie, a pierogi wyjdą idealnie mięciutkie!

Zobacz też ten przepis na tęczową warzywną zapiekankę. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę