Zapomniany sposób na ciasto na pierogi. Babcia zawsze tak robiła, by nie było twarde

O tym babcinym sposobie na idealne ciasto na pierogi prawdopodobnie jeszcze nie słyszałeś. Na początku nie wierzyliśmy w jego skuteczność, ale teraz musimy posypać głowę popiołem, bo pierogi wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Babcie to są jednak prawdziwe kulinarne bestie. Skąd one to wszystko wiedzą?!

ObrazekWykrawanie kółek na pierogi - Pyszności; Foto Adobe Stock

Polki i Polacy dzielą się na trzy grupy. Pierwsza to taka, która za lepienie pierogów nie bierze się nigdy i pozostawia to pracownikom garmażerek albo po prostu innym członkom rodziny. Druga to osoby, które pierogi lepią, ale nie za bardzo za tym przepadają. Wolą jednak zrobić to osobiście, niż zaufać sklepom. Trzecia to najwięksi pasjonaci pierogów, którzy wręcz uwielbiają cały proces ich tworzenia — od przygotowania ciasta i farszu, aż po wielogodzinne lepienie. Każdy ma jakieś hobby, prawda?

Obrazek
ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Adobe Stock

Chociaż "grupy pierwszej" raczej nie uda nam się zainteresować, to pozostałe mogą być zaciekawione babcinym trikiem na ciasto na pierogi, który niedawno udało nam się odkryć. Jak to jest możliwe, że jest jeszcze coś, czego o pierogach nie wiedzieliśmy? I o co może chodzić? Czyżby jakiś tajemniczy składnik? Otóż nie. Cały patent polega na użyciu... odpowiedniego naczynia. 

Sposób babci na idealne ciasto na pierogi

Żeby ciasto na pierogi nabrało odpowiedniej konsystencji i elastyczności, które później zapewnią nam łatwe jego rozwałkowanie i lepienie, należy je przykryć i pozwolić mu jakiś czas "poleżakować". Problem w tym, że użycie do tego ściereczki czasem nie przynosi zbyt dobrego efektu, bo masa staje się sucha i krucha. To dlatego babcia proponowała użycie czegoś zupełnie innego.

Obrazek
ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Według niej do przykrycia pierogów najlepiej sprawdza się delikatnie nagrzane, gliniane naczynie. Dzięki temu tworzywu ciasto zgodnie z planem nabierze cudownej elastyczności, a jednocześnie pozostanie miękkie i puszyste. Ten trik sprawi, że kolejne czynności, takie jak wałkowanie i zalepianie farszu, to już czysta formalność. Wszystko przebiegnie szybko i sprawnie, a pierogi wyjdą idealnie mięciutkie!

Zobacz też ten przepis na tęczową warzywną zapiekankę. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀