PrzepisZapomnij o nudnym klepaniu i smażeniu kotletów. Teraz schabowe się roluje

Zapomnij o nudnym klepaniu i smażeniu kotletów. Teraz schabowe się roluje

Rolowane kotlety schabowe - przepis. Fot. AdobeStock
Rolowane kotlety schabowe - przepis. Fot. AdobeStock
29.07.2023 18:40, aktualizacja: 29.07.2023 19:18

Kotlety schabowe to jedne z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. W większości domów pojawiają się na stole wraz ze stałym zestawem - gotowanymi ziemniakami z koperkiem i mizerią. Niektórych mogą jednak nudzić. I to dla nich prezentujemy przepis na rolowane schabowe.

Rolowane schabowe mają niewiele wspólnego z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Gwarantujemy jednak, że smakują równie dobrze - a nawet lepiej! Ich przygotowanie jest proste, a taka forma podania schabu z pewnością zaskoczy domowników i gości, którzy będą mieć szczęście być zaproszonymi na tak wyjątkowo pyszny obiad.

Rolowane kotlety schabowe - przepis. Nigdy więcej nie zjesz tradycyjnego kotleta

Schabowe również potrafią zaskoczyć. Jeśli w twoim domu już nikt nie chce jeść tradycyjnych kotletów, musisz koniecznie przygotować rolowane schabowe. Są bardzo proste i nie wymagają wielu składników. Gwarantujemy, że smakuję obłędnie. Oto lista składników, których potrzebujesz, by wyczarować odmienione schabowe.

Składniki:

  • kilka plastrów schabu,
  • 400 g świeżych leśnych grzybów lub pieczarek,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • olej lub oliwa,
  • pół szklanki bulionu.

Przepis na rolowane schabowe, którymi goście zajadają się ze smakiem. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbijamy tłuczkiem, a następnie przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, a następnie podsmażamy przez chwilę na oliwie. Dodajemy czosnek i grzyby i dusimy wszystkie składniki, aż płyn odparuje.
  3. Na wszystkie plastry schabu układamy farsz i zawijamy w roladkę. Możemy przebić ją wykałaczką, jeśli obawiamy się, że się rozpadnie.
  4. Roladki obtaczamy w mące i smażymy na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  5. Jeśli zostało nam trochę farszu, układamy go w naczyniu żaroodpornym razem z roladkami.
  6. Całość pieczemy pod przykryciem przez około pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Podajemy z ziemniakami oprószonymi koperkiem i duszonymi grzybami lub pieczarkami. Doskonale sprawdzi się też ulubiona surówka - na przykład z marchwi i pora lub zwyczajna mizeria ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem.
Surowy schab. Fot. Pixabay
Surowy schab. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także