Zapomnij o nudnym klepaniu i smażeniu kotletów. Teraz schabowe się roluje
Kotlety schabowe to jedne z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. W większości domów pojawiają się na stole wraz ze stałym zestawem - gotowanymi ziemniakami z koperkiem i mizerią. Niektórych mogą jednak nudzić. I to dla nich prezentujemy przepis na rolowane schabowe.
29.07.2023 | aktual.: 29.07.2023 19:18
Rolowane schabowe mają niewiele wspólnego z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Gwarantujemy jednak, że smakują równie dobrze - a nawet lepiej! Ich przygotowanie jest proste, a taka forma podania schabu z pewnością zaskoczy domowników i gości, którzy będą mieć szczęście być zaproszonymi na tak wyjątkowo pyszny obiad.
Rolowane kotlety schabowe - przepis. Nigdy więcej nie zjesz tradycyjnego kotleta
Schabowe również potrafią zaskoczyć. Jeśli w twoim domu już nikt nie chce jeść tradycyjnych kotletów, musisz koniecznie przygotować rolowane schabowe. Są bardzo proste i nie wymagają wielu składników. Gwarantujemy, że smakuję obłędnie. Oto lista składników, których potrzebujesz, by wyczarować odmienione schabowe.
Składniki:
- kilka plastrów schabu,
- 400 g świeżych leśnych grzybów lub pieczarek,
- 2 cebule,
- kilka ząbków czosnku,
- tymianek,
- sól, pieprz,
- olej lub oliwa,
- pół szklanki bulionu.
Przepis na rolowane schabowe, którymi goście zajadają się ze smakiem. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Schab rozbijamy tłuczkiem, a następnie przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
- Cebulę obieramy i siekamy w piórka, a następnie podsmażamy przez chwilę na oliwie. Dodajemy czosnek i grzyby i dusimy wszystkie składniki, aż płyn odparuje.
- Na wszystkie plastry schabu układamy farsz i zawijamy w roladkę. Możemy przebić ją wykałaczką, jeśli obawiamy się, że się rozpadnie.
- Roladki obtaczamy w mące i smażymy na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Jeśli zostało nam trochę farszu, układamy go w naczyniu żaroodpornym razem z roladkami.
- Całość pieczemy pod przykryciem przez około pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
- Podajemy z ziemniakami oprószonymi koperkiem i duszonymi grzybami lub pieczarkami. Doskonale sprawdzi się też ulubiona surówka - na przykład z marchwi i pora lub zwyczajna mizeria ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem.