PrzepisZapomnij o zwykłej panierce do kotletów. Dodaj deserowy dodatek, a mocno się zdziwisz

Zapomnij o zwykłej panierce do kotletów. Dodaj deserowy dodatek, a mocno się zdziwisz

Kotlety z najbardziej chrupiącą panierką - Pyszności; foto: Canva
Kotlety z najbardziej chrupiącą panierką - Pyszności; foto: Canva
04.08.2023 14:41, aktualizacja: 04.08.2023 16:13

Marzysz o tym, żeby twoje kotlety były tak chrupiące, jak nigdy wcześniej? Zapomnij o bułce tartej i użyj zupełnie innego składnika. Tego produktu raczej się tu nie spodziewałeś. W końcu o wiele bardziej kojarzy się on ze... słodyczami. 

Mówi się, że prawdziwy kucharz ze wszystkiego ugotuje coś pysznego. Ta umiejętność ma jeszcze drugą stronę medalu. W końcu ile razy zdarzyło ci się w ostatniej chwili odkryć, że do przyrządzenia obiadu zabrakło ci jednego, drobnego składnika? W takich momentach, zamiast biec na jednej nodze do sklepu, warto umieć dokonać sprytnego i efektywnego zastępstwa na taki produkt, jaki akurat ma się w szafce.

Tym sposobem niektórzy zamieniają w naleśnikach mleko na wodę gazowaną, w zupie — śmietanę na kefir, w sosach — mąkę na siemię lniane, a w schabowych bułkę tartą na płatki owsiane. Czy wspomnieliśmy o kotletach? To w takim razie zapnij pasy, bo za chwilę dowiesz się, jak można uzyskać ich niesamowitą chrupkość za pomocą... ryżu preparowanego.

Kotlety z panierką z ryżu preparowanego

Ten tajemniczy składnik, kojarzony głównie z legendarnymi już szyszkami ryżowymi, może ci posłużyć jako zamiennik bułki tartej w kotletach. Ba, zamiennik — to nawet mało powiedziane. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kiedy raz spróbujesz tego triku, będziesz po niego sięgał często i umyślnie.

Ryż preparowany na kotlety? Czemu nie! - Pyszności; foto: Canva
Ryż preparowany na kotlety? Czemu nie! - Pyszności; foto: Canva

Jak to zrobić? Nic prostszego. Ryż preparowany najpierw rozdrobnij. Możesz do tego użyć moździerza, blendera, czy nawet siły własnych dłoni. Następnie zamocz kotlety w jajku i dokładnie natrzyj je w przygotowanym ryżu. Postaraj się natrzeć je nieco mocniej niż w przypadku bułki tartej, bo ryż może odrobinę słabiej się trzymać powierzchni. Warto włożyć tę krztę wysiłku, bo efekt z całą pewnością cię zadowoli.

Czy ryż preparowany jest niezdrowy?

Ponieważ istnieje — poniekąd słuszny — pogląd, że im mniej przetworzona żywność, tym lepiej, ryż preparowany może wśród niektórych osób za produkt słabej jakości, czy nawet szkodliwy. I teraz uwaga: nie jest to do końca niepoprawna opinia. Słodzony ryż preparowany ma wysoki indeks glikemiczny i sporo kalorii. Na szczęście na rynku można też dostać wersję tego produktu, która nie zawiera cukru, oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Taki i tylko taki ryż preparowany doskonale sprawdzi się jako panierka na kotlety!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także