Zapomnij o zwykłej panierce do kotletów. Dodaj deserowy dodatek, a mocno się zdziwisz
04.08.2023 14:41, aktual.: 04.08.2023 16:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Marzysz o tym, żeby twoje kotlety były tak chrupiące, jak nigdy wcześniej? Zapomnij o bułce tartej i użyj zupełnie innego składnika. Tego produktu raczej się tu nie spodziewałeś. W końcu o wiele bardziej kojarzy się on ze... słodyczami.
Mówi się, że prawdziwy kucharz ze wszystkiego ugotuje coś pysznego. Ta umiejętność ma jeszcze drugą stronę medalu. W końcu ile razy zdarzyło ci się w ostatniej chwili odkryć, że do przyrządzenia obiadu zabrakło ci jednego, drobnego składnika? W takich momentach, zamiast biec na jednej nodze do sklepu, warto umieć dokonać sprytnego i efektywnego zastępstwa na taki produkt, jaki akurat ma się w szafce.
Tym sposobem niektórzy zamieniają w naleśnikach mleko na wodę gazowaną, w zupie — śmietanę na kefir, w sosach — mąkę na siemię lniane, a w schabowych bułkę tartą na płatki owsiane. Czy wspomnieliśmy o kotletach? To w takim razie zapnij pasy, bo za chwilę dowiesz się, jak można uzyskać ich niesamowitą chrupkość za pomocą... ryżu preparowanego.
Kotlety z panierką z ryżu preparowanego
Ten tajemniczy składnik, kojarzony głównie z legendarnymi już szyszkami ryżowymi, może ci posłużyć jako zamiennik bułki tartej w kotletach. Ba, zamiennik — to nawet mało powiedziane. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kiedy raz spróbujesz tego triku, będziesz po niego sięgał często i umyślnie.
Jak to zrobić? Nic prostszego. Ryż preparowany najpierw rozdrobnij. Możesz do tego użyć moździerza, blendera, czy nawet siły własnych dłoni. Następnie zamocz kotlety w jajku i dokładnie natrzyj je w przygotowanym ryżu. Postaraj się natrzeć je nieco mocniej niż w przypadku bułki tartej, bo ryż może odrobinę słabiej się trzymać powierzchni. Warto włożyć tę krztę wysiłku, bo efekt z całą pewnością cię zadowoli.
Czy ryż preparowany jest niezdrowy?
Ponieważ istnieje — poniekąd słuszny — pogląd, że im mniej przetworzona żywność, tym lepiej, ryż preparowany może wśród niektórych osób za produkt słabej jakości, czy nawet szkodliwy. I teraz uwaga: nie jest to do końca niepoprawna opinia. Słodzony ryż preparowany ma wysoki indeks glikemiczny i sporo kalorii. Na szczęście na rynku można też dostać wersję tego produktu, która nie zawiera cukru, oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Taki i tylko taki ryż preparowany doskonale sprawdzi się jako panierka na kotlety!