9 zaskakujących potraw z innych krajów, które zawsze zadziwiają turystów. Są naprawdę smaczne!
Poznawanie nowych krajów nieodzownie wiąże się również z jedzeniem. Niektóre potrawy na pierwszy rzut oka mogą być zaskakujące, jednak po spróbowaniu okazuje się, że mają w sobie to coś.
#1 Truskawki z sosem balsamico
We włoskiej Modenie popularne są truskawki z octem balsamicznym.Piękno tego deseru polega na tym, że nawet jeśli owoce są nieco niedojrzałe, to ocet w magiczny sposób zmieni ich smak.
#2 Mięso z czekoladą
Chociaż połączenie słodkich smaków z mięsem nie jest dla nas niczym szokującym (np. schab ze śliwką) to jednak czekolada wciąż dziwi. Klasyczny meksykański sos Mole poblano składa się z papryczki chili, czekolady, kakao i wielu innych przypraw. Podaje się z kurczakiem, indykiem, krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną.
#3 Awokado na deser
Awokado wymieszane z cukrem i sokiem z cytryny to dość popularny brazylijski deser.
#4 Kiełbaski z piankami
Popularna na Filipinach przekąska, która zawsze gości na dziecięcych przyjęciach.
#5 Fanta z mlekiem skondensowanym
W Indonezji Fantę pije się ze słodzonym skondensowanym mlekiem lub wodą sodową z syropem truskawkowym i słodzonym skondensowanym mlekiem.
#6 Fermentowana soja
Podobno albo się ją kocha, albo nienawidzi. Natto to coś, co kochają Japończycy. W smaku podobna do miso. Mówi się, że czuć delikatną gorycz, słoność i posmak zgnilizny.
#7 Sałatka z herbatą
I bynajmniej chodzi tutaj o kubek herbaty do popicia. W Birmie robi się sałatkę ze sfermentowanych lub marynowanych liści herbaty. Podaje się je ze smażonym czosnkiem, olejem sezamowym, orzeszkami ziemnymi, ciecierzycą i mielonym imbirem, krewetkami i smażonym kokosem.
#8 Tosty z posypką
Wersja zdecydowanie na słodko! Takie śniadania królują w Holandii. Idealnie pasują do gorących tostów.
#9 Owoce z chilli
Świeże, soczyste owoce posypane papryczką chilli? W Meksyku znajdziesz je bez problemu.