Zawiń ją w folię i dorzuć te składniki. Kiełbaska z grilla nigdy nie była lepsza
Kiełbasa z grilla z dodatkami to świetny sposób na to, aby urozmaicić posiłek. Proste dodatki odmienią smak i sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej.
21.06.2023 | aktual.: 21.06.2023 12:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli odbywałyby się mistrzostwa świata w grillowaniu, to zdecydowanie uplasowalibyśmy się na naprawdę wysokim miejscu. Grillowanie to nasz sport narodowy, który namiętnie uprawiamy wiosną i latem. Wystarczy przejść się po ogródkach działkowych w weekendowe popołudnia, aby z każdej strony poczuć aromat pysznego, grillowanego mięsa. Wśród smakołyków z rusztu dominują klasyczne kiełbaska, najczęściej nacinana w kratkę i wrzucana bezpośrednio na grilla. Mamy jednak prosty przepis, dzięki któremu smakuje jeszcze lepiej. Sięgnij po podstawowe przyprawy, cebulę oraz kiełbasę, a już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.
Jak wybrać kiełbasę do grilla?
Podczas zakupów kieruj się przede wszystkim składem. Im mniej dziwnie i obco brzmiących nazw, tym lepiej. Wybieraj tę, która ma naturalną otoczkę z jelita wieprzowego, dzięki czemu możesz opiekać ją bez obierania. Najlepsze są kiełbasy z wieprzowiny lub mieszanki wieprzowiny z cielęciną. Są dość tłuste, dzięki czemu po upieczeniu mają mnóstwo smaku i nie stają się suchym wiórem. Unikaj kiełbas z białkiem sojowym oraz pszennym- ich dodatek obniża jakość całego wyrobu i świadczy o tym, że producent zdecydowanie oszczędza na końcowym produkcie. Odłóż na półkę również kiełbasę, która w składzie ma glukozę, skrobię czy glutaminian sodu.
Kiełbasa z grilla pieczona w folii
Świetnym patentem na nową, prostą i pyszną odsłonę klasycznej kiełbaski jest zapieczenie jej w folii aluminiowej wraz z cebulą. Ten sposób, często wykorzystywany przy przyrządzaniu kaszanki, sprawi, że klasyczna śląska nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu.
Składniki:
- 3 kiełbasy na grilla
- 3 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- słodka lub ostra papryka
- sól, pieprz
- ser żółty (opcjonalnie)
- olej roślinny
Sposób przygotowania:
- Kiełbaski delikatnie nacinam. W nacięcia możesz włożyć kawałki sera żółtego
- Trzy kawałki folii smaruję odrobiną oleju (pomocny jest tutaj silikonowy pędzelek).
- Układam naciętą kiełbasę i obkładam ją pokrojoną w pióra cebulą oraz posiekanym ogórkiem konserwowym. Przyprawiam delikatnie solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej lub ostrej papryki.
- Folię zawijam i układam na ruszcie. Piekę przez 20-30 minut.