Zawiń ją w folię i dorzuć te składniki. Kiełbaska z grilla nigdy nie była lepsza

Kiełbasa z grilla z dodatkami to świetny sposób na to, aby urozmaicić posiłek. Proste dodatki odmienią smak i sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej.

ObrazekKiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Jeśli odbywałyby się mistrzostwa świata w grillowaniu, to zdecydowanie uplasowalibyśmy się na naprawdę wysokim miejscu. Grillowanie to nasz sport narodowy, który namiętnie uprawiamy wiosną i latem. Wystarczy przejść się po ogródkach działkowych w weekendowe popołudnia, aby z każdej strony poczuć aromat pysznego, grillowanego mięsa. Wśród smakołyków z rusztu dominują klasyczne kiełbaska, najczęściej nacinana w kratkę i wrzucana bezpośrednio na grilla. Mamy jednak prosty przepis, dzięki któremu smakuje jeszcze lepiej. Sięgnij po podstawowe przyprawy, cebulę oraz kiełbasę, a już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.

Jak wybrać kiełbasę do grilla?

Podczas zakupów kieruj się przede wszystkim składem. Im mniej dziwnie i obco brzmiących nazw, tym lepiej. Wybieraj tę, która ma naturalną otoczkę z jelita wieprzowego, dzięki czemu możesz opiekać ją bez obierania. Najlepsze są kiełbasy z wieprzowiny lub mieszanki wieprzowiny z cielęciną. Są dość tłuste, dzięki czemu po upieczeniu mają mnóstwo smaku i nie stają się suchym wiórem. Unikaj kiełbas z białkiem sojowym oraz pszennym- ich dodatek obniża jakość całego wyrobu i świadczy o tym, że producent zdecydowanie oszczędza na końcowym produkcie. Odłóż na półkę również kiełbasę, która w składzie ma glukozę, skrobię czy glutaminian sodu.

Obrazek
Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Pixabay

Kiełbasa z grilla pieczona w folii

Świetnym patentem na nową, prostą i pyszną odsłonę klasycznej kiełbaski jest zapieczenie jej w folii aluminiowej wraz z cebulą. Ten sposób, często wykorzystywany przy przyrządzaniu kaszanki, sprawi, że klasyczna śląska nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu.

Składniki:

  • 3 kiełbasy na grilla
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • słodka lub ostra papryka
  • sól, pieprz
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaski delikatnie nacinam. W nacięcia możesz włożyć kawałki sera żółtego
  2. Trzy kawałki folii smaruję odrobiną oleju (pomocny jest tutaj silikonowy pędzelek).
  3. Układam naciętą kiełbasę i obkładam ją pokrojoną w pióra cebulą oraz posiekanym ogórkiem konserwowym. Przyprawiam delikatnie solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej lub ostrej papryki.
  4. Folię zawijam i układam na ruszcie. Piekę przez 20-30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej