PrzepisZawiń ją w folię i dorzuć te składniki. Kiełbaska z grilla nigdy nie była lepsza

Zawiń ją w folię i dorzuć te składniki. Kiełbaska z grilla nigdy nie była lepsza

Kiełbasa z grilla z dodatkami to świetny sposób na to, aby urozmaicić posiłek. Proste dodatki odmienią smak i sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej.

Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Canva
Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

21.06.2023 | aktual.: 21.06.2023 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli odbywałyby się mistrzostwa świata w grillowaniu, to zdecydowanie uplasowalibyśmy się na naprawdę wysokim miejscu. Grillowanie to nasz sport narodowy, który namiętnie uprawiamy wiosną i latem. Wystarczy przejść się po ogródkach działkowych w weekendowe popołudnia, aby z każdej strony poczuć aromat pysznego, grillowanego mięsa. Wśród smakołyków z rusztu dominują klasyczne kiełbaska, najczęściej nacinana w kratkę i wrzucana bezpośrednio na grilla. Mamy jednak prosty przepis, dzięki któremu smakuje jeszcze lepiej. Sięgnij po podstawowe przyprawy, cebulę oraz kiełbasę, a już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.

Jak wybrać kiełbasę do grilla?

Podczas zakupów kieruj się przede wszystkim składem. Im mniej dziwnie i obco brzmiących nazw, tym lepiej. Wybieraj tę, która ma naturalną otoczkę z jelita wieprzowego, dzięki czemu możesz opiekać ją bez obierania. Najlepsze są kiełbasy z wieprzowiny lub mieszanki wieprzowiny z cielęciną. Są dość tłuste, dzięki czemu po upieczeniu mają mnóstwo smaku i nie stają się suchym wiórem. Unikaj kiełbas z białkiem sojowym oraz pszennym- ich dodatek obniża jakość całego wyrobu i świadczy o tym, że producent zdecydowanie oszczędza na końcowym produkcie. Odłóż na półkę również kiełbasę, która w składzie ma glukozę, skrobię czy glutaminian sodu.

Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Pixabay
Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Pixabay

Kiełbasa z grilla pieczona w folii

Świetnym patentem na nową, prostą i pyszną odsłonę klasycznej kiełbaski jest zapieczenie jej w folii aluminiowej wraz z cebulą. Ten sposób, często wykorzystywany przy przyrządzaniu kaszanki, sprawi, że klasyczna śląska nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu.

Składniki:

  • 3 kiełbasy na grilla
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • słodka lub ostra papryka
  • sól, pieprz
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaski delikatnie nacinam. W nacięcia możesz włożyć kawałki sera żółtego
  2. Trzy kawałki folii smaruję odrobiną oleju (pomocny jest tutaj silikonowy pędzelek).
  3. Układam naciętą kiełbasę i obkładam ją pokrojoną w pióra cebulą oraz posiekanym ogórkiem konserwowym. Przyprawiam delikatnie solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej lub ostrej papryki.
  4. Folię zawijam i układam na ruszcie. Piekę przez 20-30 minut.