PoradyZawsze dodaję kilka kropelek do jajecznicy. Jest puszysta jak chmurka

Zawsze dodaję kilka kropelek do jajecznicy. Jest puszysta jak chmurka

Jajecznic
Jajecznic
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.09.2023 10:10, aktualizacja: 11.09.2023 10:58

Jajka są idealne na śniadanie. Możemy jeść je na różne sposoby. Jednego dnia omlet, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia jajecznica. Ta ostatnia potrafi być czasem problematyczna, bo nie zawsze wychodzi idealna. Dzięki temu składnikowi będzie jednak puszysta jak chmurka.

Jajecznica to królowa śniadań, możemy dodać do niej pomidory, szynkę, cukinię lub inne składniki, co sprawia, że wcale się nie nudzi. Chociaż zawsze smakuje obłędnie, nie wszyscy wiedzą, co zrobić, by była jeszcze lepsza. O tej sztuczce opowiedziała mi babcia i przyznam, że za każdym razem działa. Nie wyobrażam sobie jeść jajecznicy przygotowanej inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysta jajecznica w zasięgu ręki. Zrób tę jedną rzecz

Patent jest bardzo prosty. Wystarczy, że dolejesz odrobinę soku z cytryny. Nie zmieni on smaku jajecznicy, ale zadziała w zupełnie inny sposób. Składnik ten dodaj od razu po tym, gdy wylejesz jajka na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie i obserwuj cuda.

Jak to działa? Kwas z soku z cytryny opóźnia ścinanie się białek, dzięki czemu mamy więcej czasu na to, by dobrze wymieszać jajka. Jednak sam sok mało daje, jeśli nie będziesz przestrzegać kilku ważnych zasad.

Jajecznica
Jajecznica© Wikimedia commons

Sposób na idealną jajecznicę

Chociaż jajecznica nie jest trudna w przygotowaniu, to musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Po pierwsze, jajka najpierw wbijaj do miski i roztrzep widelcem. Nigdy nie rób tego na patelni. Dwa, nieco zmodyfikuj ilość składników. Jeśli używasz dwóch całych jajek, dodaj też samo żółtko. To sprawi, że jajecznica zyska kremową konsystencję, a smak wejdzie na wyższy poziom.

Jajka wlewaj na zimną patelnię. Gdy zacznie nabierać temperatury, zdejmij ją z kuchenki i wymieszaj. Pamiętaj też o tym, by składniki, na przykład masło, dodać razem z innymi produktami. Jeśli jajka zaczną za szybko się ścinać, zdejmij patelnię z palnika. Dzięki temu nie będziesz jeść suchych, zlepionych grudek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także