Zawsze dodaję kilka kropelek do jajecznicy. Jest puszysta jak chmurka

Jajka są idealne na śniadanie. Możemy jeść je na różne sposoby. Jednego dnia omlet, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia jajecznica. Ta ostatnia potrafi być czasem problematyczna, bo nie zawsze wychodzi idealna. Dzięki temu składnikowi będzie jednak puszysta jak chmurka.

JajecznicJajecznic
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajecznica to królowa śniadań, możemy dodać do niej pomidory, szynkę, cukinię lub inne składniki, co sprawia, że wcale się nie nudzi. Chociaż zawsze smakuje obłędnie, nie wszyscy wiedzą, co zrobić, by była jeszcze lepsza. O tej sztuczce opowiedziała mi babcia i przyznam, że za każdym razem działa. Nie wyobrażam sobie jeść jajecznicy przygotowanej inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Puszysta jajecznica w zasięgu ręki. Zrób tę jedną rzecz

Patent jest bardzo prosty. Wystarczy, że dolejesz odrobinę soku z cytryny. Nie zmieni on smaku jajecznicy, ale zadziała w zupełnie inny sposób. Składnik ten dodaj od razu po tym, gdy wylejesz jajka na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie i obserwuj cuda.

Jak to działa? Kwas z soku z cytryny opóźnia ścinanie się białek, dzięki czemu mamy więcej czasu na to, by dobrze wymieszać jajka. Jednak sam sok mało daje, jeśli nie będziesz przestrzegać kilku ważnych zasad.

Jajecznica
Jajecznica © Wikimedia commons

Sposób na idealną jajecznicę

Chociaż jajecznica nie jest trudna w przygotowaniu, to musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Po pierwsze, jajka najpierw wbijaj do miski i roztrzep widelcem. Nigdy nie rób tego na patelni. Dwa, nieco zmodyfikuj ilość składników. Jeśli używasz dwóch całych jajek, dodaj też samo żółtko. To sprawi, że jajecznica zyska kremową konsystencję, a smak wejdzie na wyższy poziom.

Jajka wlewaj na zimną patelnię. Gdy zacznie nabierać temperatury, zdejmij ją z kuchenki i wymieszaj. Pamiętaj też o tym, by składniki, na przykład masło, dodać razem z innymi produktami. Jeśli jajka zaczną za szybko się ścinać, zdejmij patelnię z palnika. Dzięki temu nie będziesz jeść suchych, zlepionych grudek.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi