Zawsze wychodzi wilgotne i puszyste. Nie musisz nawet ważyć składników

Jeśli zdarza ci się znaleźć w sytuacji, w której czasu na kucharzenie masz naprawdę niewiele, a i budżet na to przeznaczony aktualnie nie sięga gwiazd, to ten artykuł jest dla ciebie. Za jego pomocą stworzysz Ciasto 12 łyżek. Szybkie, proste, ekonomiczne i niezwykle pyszne. 

Obrazekciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva

Nazwa ciasta wzięła się stąd, że do odmierzania proporcji nie będziesz potrzebował ani wagi kuchennej, ani miarek, ani nawet szklanki. Wszystko zrobisz za pomocą jednej łyżki. To wyjątkowe udogodnienie, zwłaszcza w przypadku deficytu czasu w kuchni.

Przepis pochodzi z Włoch i jest podstawową wersją tego ciasta, które, swoją drogą, jest też podatne na różne modyfikacje. Umówmy się więc tak: poznaj tradycyjny wariant, a później sam zadecydujesz, czy chcesz do niego dodać coś jeszcze.

Obrazek
ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva

Gotowy? W takim razie łyżka w dłoń i... powodzenia!

Ciasto 12 łyżek - przepis

Składniki:

  • mąka pszenna - 12 łyżek
  • cukier - 12 łyżek
  • mleko - 12 łyżek
  • olej - 12 łyżek
  • 3 jajka
  • cukier puder - 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Łyżka przygotowana? W takim razie zaczynajmy. Najpierw odmierz mąkę i proszek do pieczenia. Oba składniki przesiej. Dzięki temu procesowi większe grudy rozpadną się, mąka stanie się napowietrzona, a ciasto idealnie puszyste.

Obrazek
ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva

Teraz wbij jajka do naczynia i utrzyj je razem z cukrem. Użyj do tego miksera elektrycznego lub zwykłej trzepaczki. Kiedy ucierana masa będzie już puszysta, zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Nie przerywaj w tym czasie miksowania. Ostatni krok to dolanie do masy mleka, soku z połowy cytryny i oleju.

Tak przygotowaną, jednolitą masę umieść teraz w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego ciasto. Piecz przez 35 - 40 minut. Po tym czasie Ciasto 12 łyżek należy ostudzić i udekorować cukrem pudrem.

Prawda, że ciężko o łatwiejszy przepis? Teraz możesz zaproponować własne dodatki. Owoce? Czekolada? Bakalie? Daj nam znać, co wybrałeś!

Skoro o Włoszech mowa, rzuć też okiem na ten przepis na spaghetti z zielonym pesto i krewetkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji