PrzepisZawsze wychodzi wilgotne i puszyste. Nie musisz nawet ważyć składników

Zawsze wychodzi wilgotne i puszyste. Nie musisz nawet ważyć składników

ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva
ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva

01.03.2023 19:11

Jeśli zdarza ci się znaleźć w sytuacji, w której czasu na kucharzenie masz naprawdę niewiele, a i budżet na to przeznaczony aktualnie nie sięga gwiazd, to ten artykuł jest dla ciebie. Za jego pomocą stworzysz Ciasto 12 łyżek. Szybkie, proste, ekonomiczne i niezwykle pyszne. 

Nazwa ciasta wzięła się stąd, że do odmierzania proporcji nie będziesz potrzebował ani wagi kuchennej, ani miarek, ani nawet szklanki. Wszystko zrobisz za pomocą jednej łyżki. To wyjątkowe udogodnienie, zwłaszcza w przypadku deficytu czasu w kuchni.

Przepis pochodzi z Włoch i jest podstawową wersją tego ciasta, które, swoją drogą, jest też podatne na różne modyfikacje. Umówmy się więc tak: poznaj tradycyjny wariant, a później sam zadecydujesz, czy chcesz do niego dodać coś jeszcze.

ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva
ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva

Gotowy? W takim razie łyżka w dłoń i... powodzenia!

Ciasto 12 łyżek - przepis

Składniki:

  • mąka pszenna - 12 łyżek
  • cukier - 12 łyżek
  • mleko - 12 łyżek
  • olej - 12 łyżek
  • 3 jajka
  • cukier puder - 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Łyżka przygotowana? W takim razie zaczynajmy. Najpierw odmierz mąkę i proszek do pieczenia. Oba składniki przesiej. Dzięki temu procesowi większe grudy rozpadną się, mąka stanie się napowietrzona, a ciasto idealnie puszyste.

ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva
ciasto 12 łyżek - Pyszności; foto: Canva

Teraz wbij jajka do naczynia i utrzyj je razem z cukrem. Użyj do tego miksera elektrycznego lub zwykłej trzepaczki. Kiedy ucierana masa będzie już puszysta, zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Nie przerywaj w tym czasie miksowania. Ostatni krok to dolanie do masy mleka, soku z połowy cytryny i oleju.

Tak przygotowaną, jednolitą masę umieść teraz w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego ciasto. Piecz przez 35 - 40 minut. Po tym czasie Ciasto 12 łyżek należy ostudzić i udekorować cukrem pudrem.

Prawda, że ciężko o łatwiejszy przepis? Teraz możesz zaproponować własne dodatki. Owoce? Czekolada? Bakalie? Daj nam znać, co wybrałeś!

Skoro o Włoszech mowa, rzuć też okiem na ten przepis na spaghetti z zielonym pesto i krewetkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także