WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Zdrowe babeczki z burakiem czerwonym

Zdrowe babeczki dla malucha to dla nas bułka z masłem. Tym razem połączyliśmy je z burakiem czerwonym i lukrem z ricotty. To kolejny już przepis z cyklu #ukrytewarzywa.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Babeczki

  1. 2 szt. burak czerwony ugotowany
  2. 3 szt. jajka
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 4 łyżki kakao
  6. 1 szkl. mąka owsiana
  7. 1 szkl. mąka migdałowa
  8. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  9. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  10. 4 łyżki syrop klonowy
  11. 4 łyżki olej kokosowy
  12. 2 łyżeczki ocet jabłkowy

Lukier

  1. 500 g ricotta
  2. 2 łyżeczki cynamon
  3. 2 łyżeczki syrop klonowy

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz produkty sypkie: mąkę owsianą, mąkę migdałową, kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Natomiast w garnku na palniku zmiksuj: syrop klonowy, olej kokosowy i czerwone buraki (wcześniej zetrzyj je na tarce).

Obrazek

3. Połącz zawartość garnka z suchą mieszanką.

Obrazek

4. Nie zapomnij dodać również: octu jabłkowego, ekstraktu waniliowego i jajek.

Obrazek

5. Powstałą mieszankę przełóż do papilotek na muffinki. Po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj lukier z ricotty, syropu klonowego i cynamonu.

Obrazek

7. Udekoruj przestudzone babeczki i gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami