Zdrowe batony robię w domu. Dzieci za nimi przepadają
To, co zdrowe nie musi być niesmaczne. Te batoniki są na to pysznym dowodem. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, dostarczą energii i zaspokoją ochotę na coś słodkiego.
Znalezienie idealnej przekąski dla dzieci bywa wyzwaniem. Chcemy, aby była zdrowa, pożywna i, co najważniejsze, żeby smakowała. Gotowe batony ze sklepu kuszą obietnicami zdrowia, ale często kryją w sobie ogromne ilości cukru, tłuszczów trans i sztucznych dodatków. Poza kolorowym papierkiem nie dostajemy w zasadzie nic godnego uwagi. Na szczęście jest proste rozwiązanie — stworzenie zdrowej przekąski w swoim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego
Zdrowe batoniki zbożowe
Domowe batoniki zbożowe zachwycają składem i smakiem. Decyzja, co finalnie wyląduje w masie, należy do ciebie. Nie jesteś fanem rodzynek, ale przepadasz za żurawiną? A może zamiast orzechów włoskich wolisz orzechy laskowe? Nie ma problemu, postaw na takie składniki, jakie lubisz najbardziej.
Domowe batony są o wiele tańsze niż te kupowane w sklepie. Płatki owsiane i podstawowe składniki to niewielki wydatek, a z jednej porcji przygotujesz sporą dawkę przekąsek na cały tydzień. Sprawdzą się doskonale jako drugie śniadanie do szkoły, przekąska po treningu lub na wycieczce.
Przepis na batoniki z płatków owsianych
Płatki są nie tylko doskonałym źródłem błonnika, który wspiera trawienie, ale także dostarczają złożonych węglowodanów. Dzięki temu batony owsiane sycą na długo i zapewniają stały dopływ energii. Drugi ważny element, to składnik wiążący. Bez niego baton by się rozsypał. Służą do tego naturalne produkty, które nie tylko zlepiają suchą masę, ale też dodają smaku i wartości odżywczych. Najczęściej używa się tutaj miodu.
Do masy możesz dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, szczyptę cynamonu, a nawet odrobinę kakao. Dla fanów czekolady, zamiast suszonych owoców
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- pół szklanki masła orzechowego,
- pół szklanki miodu lub syropu klonowego,
- pół szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek, moreli),
- pół szklanki orzechów i pestek,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz płatki owsiane z dodatkami.
- W osobnym naczyniu delikatnie podgrzej masło orzechowe z płynnym miodem.
- Wlej mokre składniki do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i mocno dociśnij szpatułką lub dnem szklanki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 20-25 minut, aż brzegi staną się złociste.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia na blaszce.
- Po ostygnięciu pokrój na równe prostokąty lub kwadraty.
Batony przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Będą świeże przez 5-7 dni. Jeśli chcesz przechować je dłużej, włóż do lodówki. Smacznego!