PrzepisDeseryZdrowe ciasto kokosowe z polewą malinową

Zdrowe ciasto kokosowe z polewą malinową

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zdrowego ciasta kokosowego z polewą malinową. Nie trzeba go nawet piec!

Zdrowe ciasto kokosowe z polewą malinową
Pyszności

06.03.2018 | aktual.: 10.10.2023 10:00

1 PORCJA:

Kalorie: 426 kcal

Białka: 10 g

Węglowodany: 46 g

Tłuszcze: 24 g

Składniki:

  1. Spód:
  2. 1/2 szklanki orzechy pekan
  3. 1/2 szklanki mleko
  4. 1 łyżka cukier
  5. 1 łyżka skórka z cytryny starta
  6. 1/4 szklanki miód
  7. 1 łyżka sok z cytryny
  8. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  9. Polewa malinowa:
  10. 1 szklanka maliny
  11. 1 łyżka miód
  12. 3/4 szklanki płatki owsiane
  13. 1 szklanka daktyle
  14. 1 szczypta sól
  15. Masa kokosowa:
  16. 1 szklanka orzechy nerkowca zmielone
  17. 60 g wiórki kokosowe
  18. 30 g mleko w proszku niegranulowane, oddtłuszczone
  19. 3 łyżki ser ricotta
Sposób przygotowania:

1. Do blendera włóż składniki na spód i dobrze je zmiksuj.

Obraz

2. Uzyskaną masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch i umieść blaszkę w zamrażarce.

Obraz

3. Teraz zajmiemy się przygotowaniem kremu kokosowego. W tym celu zmiksuj wiórki kokosowe na gładką masę, a następnie dodaj ricottę i mleko w proszku. Całość dobrze zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas miksując. Umieść krem w lodówce na 2 godziny.

Obraz

4. Do kremu kokosowego dodaj skórkę z cytryny, 1/4 szklanki miodu, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko zmiksuj, a następnie dodaj zmielone orzechy nerkowca i wymieszaj za pomocą łyżki.

Obraz

5. Przełóż masę kokosową do blaszki i wygładź jej wierzch.

Obraz

6. Przełóż maliny i 1 łyżkę miodu do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Przelej polewę do blaszki i wygładź jej wierzch. Umieść blaszkę w lodówce na 2-3 godziny.

Obraz

7. Po 2-3 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój gotowe ciasto na kawałki. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie