Zdrowe ciasto kokosowe z polewą malinową

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zdrowego ciasta kokosowego z polewą malinową. Nie trzeba go nawet piec!

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

1 PORCJA:

Kalorie: 426 kcal

Białka: 10 g

Węglowodany: 46 g

Tłuszcze: 24 g

Składniki:

  1. Spód:
  2. 1/2 szklanki orzechy pekan
  3. 1/2 szklanki mleko
  4. 1 łyżka cukier
  5. 1 łyżka skórka z cytryny starta
  6. 1/4 szklanki miód
  7. 1 łyżka sok z cytryny
  8. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  9. Polewa malinowa:
  10. 1 szklanka maliny
  11. 1 łyżka miód
  12. 3/4 szklanki płatki owsiane
  13. 1 szklanka daktyle
  14. 1 szczypta sól
  15. Masa kokosowa:
  16. 1 szklanka orzechy nerkowca zmielone
  17. 60 g wiórki kokosowe
  18. 30 g mleko w proszku niegranulowane, oddtłuszczone
  19. 3 łyżki ser ricotta
Sposób przygotowania:

1. Do blendera włóż składniki na spód i dobrze je zmiksuj.

Obrazek

2. Uzyskaną masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch i umieść blaszkę w zamrażarce.

Obrazek

3. Teraz zajmiemy się przygotowaniem kremu kokosowego. W tym celu zmiksuj wiórki kokosowe na gładką masę, a następnie dodaj ricottę i mleko w proszku. Całość dobrze zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas miksując. Umieść krem w lodówce na 2 godziny.

Obrazek

4. Do kremu kokosowego dodaj skórkę z cytryny, 1/4 szklanki miodu, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko zmiksuj, a następnie dodaj zmielone orzechy nerkowca i wymieszaj za pomocą łyżki.

Obrazek

5. Przełóż masę kokosową do blaszki i wygładź jej wierzch.

Obrazek

6. Przełóż maliny i 1 łyżkę miodu do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Przelej polewę do blaszki i wygładź jej wierzch. Umieść blaszkę w lodówce na 2-3 godziny.

Obrazek

7. Po 2-3 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój gotowe ciasto na kawałki. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach