Więcej nie zamówisz nuggetsów w restauracji, bezmięsna wersja jest o niebo lepsza. Główny składnik kosztuje teraz grosze
Nuggetsy nieodzownie kojarzą nam się z kąskami kurczaka w panierce. Jeśli jednak szukasz pysznej i zdrowej odmiany w kuchni, to chrupiące plasterki cukinii sprawdzą się idealnie.
02.09.2022 | aktual.: 18.09.2023 11:22
Wegetariańskie nuggetsy w zdrowym wydaniu
Przekąski w panierce nie zawsze muszą być ciężkie i mało zdrowe. Wystarczy kilka zmian, żeby stworzyć lżejsze danie dla wszystkich Twoich domowników i gości. To również świetna okazja, żeby przemycić do swojej diety dodatkową porcję warzyw. W 100 g piersi z kurczaka jest 239 kalorii. W 100 g cukinii znajdziesz ich zaledwie 17. Ta duża różnica sprawi, że mimo panierki i parmezanu nuggetsy z cukinii są lekkie i dietetyczne. Dodatkowo po posypaniu plasterków kultową przyprawą do pieczonego kurczaka, będą bardzo przypominać jego smak.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to lekkie warzywo o niedużej zawartości kalorii. Jej miąższ skrywa za to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K. Cukinia zaliczana jest do tak zwanych warzyw ekologicznych, niekumulujących metali ciężkich ani azotanów. Jest także bogata w żelazo, potas i magnez.
Nuggetsy z cukinii w parmezanowej panierce
Składniki:
- dwie duże cukinie
- pół łyżeczki soli
- oliwa z oliwek lub olej
- 12 łyżek tartego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- kilka szczypt przyprawy do kurczaka
- bułka tarta
- mąka
- woda
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie umyj oraz osusz. Nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój warzywo w niezbyt grube plasterki. Możesz to zrobić na specjalnej mandolinie, przy pomocy robota kuchennego lub po prostu nożem.
W misce wymieszaj wodę i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. Do ciasta dodaj przyprawy. Nie bój się mocno przyprawić masy- możesz użyć tutaj swoich ulubionych przypraw. To właśnie one nadadzą smak naszym nuggetsom. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem. Plasterki cukinii zanurz w cieście, a następnie obtocz w bułce tartej z parmezanem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220°C przez około 10-15 minut, aby stały się chrupiące.
Jeśli pokroisz plasterki cukinii grubo- wydłuż czas ich pieczenia. Serwuj z ulubionym dipem. Świetnie pasować będzie tutaj grecki sos tzatziki lub klasyczny sos jogurtowo-czosnkowy. Wskazówka: plastry cukinii zanurzaj w cieście pojedynczo, aby mieć pewność, że każdy jest równomiernie nim oblepiony.