Więcej nie zamówisz nuggetsów w restauracji, bezmięsna wersja jest o niebo lepsza. Główny składnik kosztuje teraz grosze

Nuggetsy nieodzownie kojarzą nam się z kąskami kurczaka w panierce. Jeśli jednak szukasz pysznej i zdrowej odmiany w kuchni, to chrupiące plasterki cukinii sprawdzą się idealnie.

Obrazek
Ewa

Wegetariańskie nuggetsy w zdrowym wydaniu

Przekąski w panierce nie zawsze muszą być ciężkie i mało zdrowe. Wystarczy kilka zmian, żeby stworzyć lżejsze danie dla wszystkich Twoich domowników i gości. To również świetna okazja, żeby przemycić do swojej diety dodatkową porcję warzyw. W 100 g piersi z kurczaka jest 239 kalorii. W 100 g cukinii znajdziesz ich zaledwie 17. Ta duża różnica sprawi, że mimo panierki i parmezanu nuggetsy z cukinii są lekkie i dietetyczne. Dodatkowo po posypaniu plasterków kultową przyprawą do pieczonego kurczaka, będą bardzo przypominać jego smak.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to lekkie warzywo o niedużej zawartości kalorii. Jej miąższ skrywa za to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K. Cukinia zaliczana jest do tak zwanych warzyw ekologicznych, niekumulujących metali ciężkich ani azotanów. Jest także bogata w żelazo, potas i magnez.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Nuggetsy z cukinii w parmezanowej panierce

Składniki:

  • dwie duże cukinie
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 12 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • kilka szczypt przyprawy do kurczaka
  • bułka tarta
  • mąka
  • woda
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj oraz osusz. Nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój warzywo w niezbyt grube plasterki. Możesz to zrobić na specjalnej mandolinie, przy pomocy robota kuchennego lub po prostu nożem.

Nuggetsy z cukinii- Pyszności
Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Canva

W misce wymieszaj wodę i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. Do ciasta dodaj przyprawy. Nie bój się mocno przyprawić masy- możesz użyć tutaj swoich ulubionych przypraw. To właśnie one nadadzą smak naszym nuggetsom. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem. Plasterki cukinii zanurz w cieście, a następnie obtocz w bułce tartej z parmezanem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220°C przez około 10-15 minut, aby stały się chrupiące.

Nuggetsy z cukinii- Pyszności
Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Instagram

Jeśli pokroisz plasterki cukinii grubo- wydłuż czas ich pieczenia. Serwuj z ulubionym dipem. Świetnie pasować będzie tutaj grecki sos tzatziki lub klasyczny sos jogurtowo-czosnkowy. Wskazówka: plastry cukinii zanurzaj w cieście pojedynczo, aby mieć pewność, że każdy jest równomiernie nim oblepiony.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne dania z cukinią w roli głównej- zerknij na nasz kanał na Youtube

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok