Więcej nie zamówisz nuggetsów w restauracji, bezmięsna wersja jest o niebo lepsza. Główny składnik kosztuje teraz grosze

Nuggetsy nieodzownie kojarzą nam się z kąskami kurczaka w panierce. Jeśli jednak szukasz pysznej i zdrowej odmiany w kuchni, to chrupiące plasterki cukinii sprawdzą się idealnie.

Obrazek
Ewa

Wegetariańskie nuggetsy w zdrowym wydaniu

Przekąski w panierce nie zawsze muszą być ciężkie i mało zdrowe. Wystarczy kilka zmian, żeby stworzyć lżejsze danie dla wszystkich Twoich domowników i gości. To również świetna okazja, żeby przemycić do swojej diety dodatkową porcję warzyw. W 100 g piersi z kurczaka jest 239 kalorii. W 100 g cukinii znajdziesz ich zaledwie 17. Ta duża różnica sprawi, że mimo panierki i parmezanu nuggetsy z cukinii są lekkie i dietetyczne. Dodatkowo po posypaniu plasterków kultową przyprawą do pieczonego kurczaka, będą bardzo przypominać jego smak.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to lekkie warzywo o niedużej zawartości kalorii. Jej miąższ skrywa za to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K. Cukinia zaliczana jest do tak zwanych warzyw ekologicznych, niekumulujących metali ciężkich ani azotanów. Jest także bogata w żelazo, potas i magnez.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Nuggetsy z cukinii w parmezanowej panierce

Składniki:

  • dwie duże cukinie
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 12 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • kilka szczypt przyprawy do kurczaka
  • bułka tarta
  • mąka
  • woda
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj oraz osusz. Nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój warzywo w niezbyt grube plasterki. Możesz to zrobić na specjalnej mandolinie, przy pomocy robota kuchennego lub po prostu nożem.

Nuggetsy z cukinii- Pyszności
Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Canva

W misce wymieszaj wodę i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. Do ciasta dodaj przyprawy. Nie bój się mocno przyprawić masy- możesz użyć tutaj swoich ulubionych przypraw. To właśnie one nadadzą smak naszym nuggetsom. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem. Plasterki cukinii zanurz w cieście, a następnie obtocz w bułce tartej z parmezanem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220°C przez około 10-15 minut, aby stały się chrupiące.

Nuggetsy z cukinii- Pyszności
Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Instagram

Jeśli pokroisz plasterki cukinii grubo- wydłuż czas ich pieczenia. Serwuj z ulubionym dipem. Świetnie pasować będzie tutaj grecki sos tzatziki lub klasyczny sos jogurtowo-czosnkowy. Wskazówka: plastry cukinii zanurzaj w cieście pojedynczo, aby mieć pewność, że każdy jest równomiernie nim oblepiony.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne dania z cukinią w roli głównej- zerknij na nasz kanał na Youtube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej