5 powodów, dla których warto chwycić dzisiaj za szklaneczkę whisky. I to dla zdrowia!

Zacznijmy od oczywistej oczywistości: alkohol w nadmiarze szkodzi. Ale dzisiaj przypada Międzynarodowy Dzień Whisky. A dzień święty święcić trzeba ;)

Obrazek
Ewa

#1 Dobra na trawienie

Jeśli masz za sobą cięższy, tłusty posiłek- sięgnij po szklaneczkę whisky. Stymuluje ona enzymy trawienne, co pobudza do pracy cały układ trawienny.

#2 Ma niewiele kalorii

Mówi się, że alkohol to puste kalorie. Jeśli już po niego sięgasz, to warto wybrać ten "najlżejszy". Whisky ma w sobie niewiele cukru i niewiele kalorii!

#3 Obniża ryzyko chorób serca

Według badań przeprowadzonych przez Harvard, umiarkowana ilość alkoholu podnosi poziom „dobrego cholesterolu” we krwi. To naturalna ochrona przed chorobami serca.

#4 Kontrola ryzyka cukrzycy

Jeśli jesteś zagrożony cukrzycą, whisky jest dla ciebie dobra. Wykazano, że zmniejsza ryzyko cukrzycy nawet o 40%. Według badań, umiarkowana ilość whisky może poprawić zdolność organizmu do regulowania poziomu insuliny i glukozy. Dzieje się tak z powodu wszystkich cukrów prostych w napoju, które są łatwe do przetworzenia.

#5 Dobra na pamięć

Demencja to choroba, która dotyka coraz więcej osób. Nie ma skutecznej metody leczenia, można jej jedynie zapobiegać.
W badaniu z 2003 roku stwierdzono, że dorośli, którzy spożywali od jednej do sześciu szklanek whisky tygodniowo, cierpieli na demencję o połowę rzadziej niż osoby niepijące i osoby pijące dużo.
Po raz kolejny zawsze ważne jest, aby ćwiczyć umiar. Podczas gdy kilka kieliszków tygodniowo zmniejszy ryzyko demencji, picie kilku szklanek dziennie znacznie zwiększy to ryzyko.

Obrazek

Wszystko z umiarem!

Oczywiście- co za dużo, to niezdrowo! Dlatego pamiętaj, że alkohol nie powinien być codziennością, a miłym dodatkiem.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby