Żelki zalał słodkim napojem i włożył na noc do lodówki. Był zaskoczony tym, ile urosły

Próbowaliście kiedyś "powiększyć" żelki w wodzie lub innym napoju? Ten mały eksperyment od dawna krąży w sieci i testowany jest przez kolejnych użytkowników mediów społecznościowych. Youtuber Krutki misie postanowił zanurzyć w słodkim gazowanym napoju. Jaki był rezultat?

Youtuber zalał żelki napojem. Zdziwił się, kiedy zobaczył, jak urosłyYoutuber zalał żelki napojem. Zdziwił się, kiedy zobaczył, jak urosły
Źródło zdjęć: © YouTube: Krutki (screenshot)

Kolejny youtuber wrzucił na tapet stary jak świat temat "powiększania" żelków. W doświadczeniu skorzystał ze słynnych misiów Haribo i zanurzył je w Spricie. Żelki odstawił na noc do lodówki, a rezultatami pochwalił się w mediach społecznościowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Eksperyment z żelkami. Youtuber był zaskoczony

Youtuber znany pod nickiem Krutki przeprowadził popularny eksperyment z żelkami. Krutki sceptycznie podchodził do informacji, jakoby misie miały "urosnąć" przez noc po zanurzeniu w płynie. Postanowił to sprawdzić i zalał słynne Haribo słodkim gazowanym napojem. Po kilkunastu godzinach, kiedy wyjął słoik z żelkami, był zaskoczony tym, jak urosły. Jak widać na nagraniu, żelki dwukrotnie zwiększyły swoją objętość.

Krutki dodał jednak na końcu filmiku, że być może powinien zalać je czymś innym. Rzeczywiście, gdyby użył wody, żelki byłyby zdecydowanie większe, natomiast w roztworze wody z solą... skurczyłyby się. Dlaczego?

Zrobiłem WIELKIE żelki😱

Dlaczego żelki rosną w wodzie? W jakim płynie urosną najbardziej?

Centrum Nauki Kopernik również przeprowadziło słynny eksperyment z żelkami. Te jednak zanurzone zostały w różnych mieszanianch: roztworze cukru i wody, roztworze soli i wody, a także w alkoholu, Coca-Coli i czystej wodzie. Żelki po 24 godzinach spędzonych w tychże płynach rzeczywiście zmieniły swoją objętość, ale niejednakowo. Te zanurzone w wodzie urosły najbardziej, a te z roztworu z solą skurczyły się. Spory miś wynurzył się Coca Coli, mniejszy z alkoholu i jeszcze mniejszy z roztworu wody z cukrem.

Stoi za tym osmoza, czyli proces wyrównywania stężeń pomiędzy substancjami oddzielonymi membraną. Jak tłumaczy badaczka przeprowadzająca eksperyment, w doświadczeniu z misiami mamy do czynienia z dwoma roztworami i jedną membraną. Pierwszym roztworem jest płyn, w którym zanurzamy żelka, drugim roztworem jest wnętrze misia, natomiast sama powłoka żelka jest membraną.

- Ta membrana przepuszcza nam wodę do środka misia, bądź tak, jak w przypadku soli, zabiera nam ze środka tę wodę. Dlaczego tak się dzieje? Te stężenia dążą do wyrównania się, do momentu aż będzie takie samo stężenie w środku misia, co na zewnątrz - tłumaczy specjalistka z Centrum Nauki Kopernik.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇