Żelki zalał słodkim napojem i włożył na noc do lodówki. Był zaskoczony tym, ile urosły

Próbowaliście kiedyś "powiększyć" żelki w wodzie lub innym napoju? Ten mały eksperyment od dawna krąży w sieci i testowany jest przez kolejnych użytkowników mediów społecznościowych. Youtuber Krutki misie postanowił zanurzyć w słodkim gazowanym napoju. Jaki był rezultat?

Youtuber zalał żelki napojem. Zdziwił się, kiedy zobaczył, jak urosłyYoutuber zalał żelki napojem. Zdziwił się, kiedy zobaczył, jak urosły
Źródło zdjęć: © YouTube: Krutki (screenshot)

Kolejny youtuber wrzucił na tapet stary jak świat temat "powiększania" żelków. W doświadczeniu skorzystał ze słynnych misiów Haribo i zanurzył je w Spricie. Żelki odstawił na noc do lodówki, a rezultatami pochwalił się w mediach społecznościowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Eksperyment z żelkami. Youtuber był zaskoczony

Youtuber znany pod nickiem Krutki przeprowadził popularny eksperyment z żelkami. Krutki sceptycznie podchodził do informacji, jakoby misie miały "urosnąć" przez noc po zanurzeniu w płynie. Postanowił to sprawdzić i zalał słynne Haribo słodkim gazowanym napojem. Po kilkunastu godzinach, kiedy wyjął słoik z żelkami, był zaskoczony tym, jak urosły. Jak widać na nagraniu, żelki dwukrotnie zwiększyły swoją objętość.

Krutki dodał jednak na końcu filmiku, że być może powinien zalać je czymś innym. Rzeczywiście, gdyby użył wody, żelki byłyby zdecydowanie większe, natomiast w roztworze wody z solą... skurczyłyby się. Dlaczego?

Zrobiłem WIELKIE żelki😱

Dlaczego żelki rosną w wodzie? W jakim płynie urosną najbardziej?

Centrum Nauki Kopernik również przeprowadziło słynny eksperyment z żelkami. Te jednak zanurzone zostały w różnych mieszanianch: roztworze cukru i wody, roztworze soli i wody, a także w alkoholu, Coca-Coli i czystej wodzie. Żelki po 24 godzinach spędzonych w tychże płynach rzeczywiście zmieniły swoją objętość, ale niejednakowo. Te zanurzone w wodzie urosły najbardziej, a te z roztworu z solą skurczyły się. Spory miś wynurzył się Coca Coli, mniejszy z alkoholu i jeszcze mniejszy z roztworu wody z cukrem.

Stoi za tym osmoza, czyli proces wyrównywania stężeń pomiędzy substancjami oddzielonymi membraną. Jak tłumaczy badaczka przeprowadzająca eksperyment, w doświadczeniu z misiami mamy do czynienia z dwoma roztworami i jedną membraną. Pierwszym roztworem jest płyn, w którym zanurzamy żelka, drugim roztworem jest wnętrze misia, natomiast sama powłoka żelka jest membraną.

- Ta membrana przepuszcza nam wodę do środka misia, bądź tak, jak w przypadku soli, zabiera nam ze środka tę wodę. Dlaczego tak się dzieje? Te stężenia dążą do wyrównania się, do momentu aż będzie takie samo stężenie w środku misia, co na zewnątrz - tłumaczy specjalistka z Centrum Nauki Kopernik.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę