Zdrowe muffiny o nietypowym kolorze - idealne na śniadanie. Pierwszy raz widzę coś takiego!

Muszę przyznać, że pierwszy raz widzę na oczy babeczki w kolorze zielonym... Tylko się nie przeraź, ponieważ nie jest to zasługa barwników spożywczych! Zielony kolor uzyskano dzięki połączeniu bananów ze szpinakiem.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Przyrządzenie tych nietypowych muffinek zajmie ci około 40 minut. Poleca się jeść je na śniadanie, a dodatkowo dzięki nim, można sprytnie przemycić zdrowy szpinak do menu każdego niejadka.

Przepis znajdziesz poniżej.

muffiny-1

Składniki:

  • 3 obrane i pokrojone banany
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 1 jajko
  • 6 łyżek masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

2. Do blendera włóż szpinak i banana. Dokładnie zmiksuj.

3. Włóż masło do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu tak długo, aż się roztopi. Następnie zdejmij z ognia.

4. Do dużej miski włóż mąkę, cukier, zmiksowany szpinak z bananem, roztopione masło i sodę. Wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

5. Równomiernie przełóż otrzymaną masę do foremek od babeczek. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut.

Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki. Smacznego!

muffiny-2
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej