Zdrowe muffiny o nietypowym kolorze - idealne na śniadanie. Pierwszy raz widzę coś takiego!
Muszę przyznać, że pierwszy raz widzę na oczy babeczki w kolorze zielonym... Tylko się nie przeraź, ponieważ nie jest to zasługa barwników spożywczych! Zielony kolor uzyskano dzięki połączeniu bananów ze szpinakiem.
12.05.2016 | aktual.: 17.05.2017 15:17
Przyrządzenie tych nietypowych muffinek zajmie ci około 40 minut. Poleca się jeść je na śniadanie, a dodatkowo dzięki nim, można sprytnie przemycić zdrowy szpinak do menu każdego niejadka.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 3 obrane i pokrojone banany
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1 jajko
- 6 łyżek masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
2. Do blendera włóż szpinak i banana. Dokładnie zmiksuj.
3. Włóż masło do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu tak długo, aż się roztopi. Następnie zdejmij z ognia.
4. Do dużej miski włóż mąkę, cukier, zmiksowany szpinak z bananem, roztopione masło i sodę. Wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
5. Równomiernie przełóż otrzymaną masę do foremek od babeczek. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut.
Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki. Smacznego!