PrzepisDania główneZielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem wypełniliśmy po brzegi genialnym farszem z kurczakiem w roli głównej. Tym samym uzyskaliśmy idealną kombinację smakową, której nie sposób odmówić 😍

Zielone naleśniki ze szpinakiem
Pyszności

14.11.2020 | aktual.: 17.11.2020 14:24

Idealnie gładkie ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Naleśniki

  1. 400 ml mleko
  2. 3 szt. jajka
  3. 150 g szpinak
  4. 200 g mąka pszenna
  5. 1/3 szkl. olej roślinny
  6. 1/2 łyżeczki sól

Farsz

  1. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
  2. 200 g śmietana 18%
  3. 2 szt. filety z kurczaka
  4. 2 szt. papryka szpiczasta
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 200 g kukurydza

Reszta składników

  1. 8 plastrów żółty ser

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zielonych naleśników. Aby to zrobić, połącz w blenderze: mleko, jajka, szpinak, mąkę pszenną, olej roślinny i sól.

Obraz

2. Powstałą mieszankę rozlej partiami na rozgrzanej patelni i usmaż naleśniki.

Obraz

3. Następnie podsmaż na patelni osobno kurczaka oraz cebulę z posiekaną drobno papryką.

Obraz

4. Połącz składniki w misce razem z: kukurydzą, śmietaną i natką pietruszki. I farsz do naleśników jest już gotowy!

Obraz

5. Rozprowadź część farszu na środku naleśnika i zawiń wystające boki do środka.

Obraz

6. Umieść naleśniki w formie do pieczenia. Na każdym elemencie ułóż plaster żółtego sera, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz