Ziemniaczane gratin w słoiku
Ziemniaczane gratin w słoiku to nasz tajny pomysł na pyszny i zarazem oryginalnie podany obiad. Kiedy je przygotowujemy, znika w mgnieniu oka!
19.10.2021 | aktual.: 15.02.2022 11:04
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach powiedzieć czym tak naprawdę jest ziemniaczane gratin i z jakiej kuchni pochodzi. Otóż jest to ziemniaczana zapiekanka ze śmietanką, serem i szynką. Wywodzi się ona z kuchni francuskiej i na przestrzeni lat stała się popularna na całym świecie.
Jeśli śledzisz nas od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w naszej kuchni, dlatego też musieliśmy przygotować naszą własną wersję ziemniaczanego gratin. Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w błyskawicznym tempie dzięki Zoodlerowi marki Philips. Co więcej, dzięki temu robotowi kuchennemu uzyskaliśmy oryginalny kształt warzywa. I całe danie prezentuje się fenomenalnie.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 4 plastry szynki gotowanej
- 250 g tartego sera comte
- 1 posiekana cebula szalotka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie składników
Jak zwykle zaczynamy od przygotowania składników.
W tym celu umyj i obierz ziemniaki. Następnie użyj Zoodlera i przygotuj z nich warzywny makaron. W wyposażeniu urządzenia masz do wyboru 3 różne tarcze, które pomogą Ci stworzyć różne kształty. Z tym urządzeniem gotowanie nigdy nie będzie nudne!
Przygotuj również ser comte oraz plastry szynki. A skoro już mowa o serze, to musimy dodać, że nie bez powodu użyliśmy do tego przepisu właśnie tego konkretnego produktu. Otóż ser comte jest jednym z najczęściej używanych serów do przygotowania ziemniaczanego gratin we francuskim wydaniu.
Składanie zapiekanki
Składniki mamy już gotowe, czas więc ułożyć poszczególne warstwy naszej zapiekanki.
Na blacie kuchennym ułóż słoik, w którym upieczemy nasze zapiekanki. Na spodzie rozprowadź część warzywnego makaronu. Następnie dodaj sól oraz ser comte. Nie zapomnij również o posiekanej cebuli oraz plastrze szynki. Teraz powtórz cały proces kilka razy. Na koniec zalej całość śmietanką.
Teraz przykryj słoik folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie i podanie
Tak przygotowaną zapiekankę piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
I to wszystko! Mega kremowa zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Gotowe danie możesz udekorować przed podaniem posiekaną pietruszką.
Oczywiście nie musimy chyba dodawać, że obiad przygotowany w taki sposób, smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Więcej pomysłów na pyszne posiłki czeka na naszej stronie www. Znajdziesz tu wiele ciekawych inspiracji, które z pewnością staną się hitem w każdym domu. Nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę, kiedy je przygotowujemy.