Ziemniaczany burger

Zamiast standardowej bułki do burgera, postawiliśmy na placki ziemniaczane. I naprawdę wyszła przepyszna kombinacja, której nie możecie przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 400 g wołowina mielona
  2. 6-7 szt. ziemniaki typu C, średniej wielkości
  3. 150 g pieczarki
  4. 1,5 łyżeczki koncentrat pomidorowy
  5. 3 łyżki natka pietruszki
  6. 50 g mix sałat
  7. 1 łyżka przyprawa do ziemniaków
  8. 1 szt. jajko
  9. 2 łyżki mąka
  10. 2 plastry ser żółty
  11. 2 plastry szynka wędzona
  12. 20 g masło
  13. 1/2 szt. cebula podzielona na pół

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz składniki na placki: starte na tarce ziemniaki, cebulę, przyprawę do ziemniaków, mąkę i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Z powstałej mieszanki usmaż placki ziemniaczane.

Obrazek

3. Następnie na patelni podsmaż mięso do burgerów.

Obrazek

4. I na końcu przygotuj pieczarkową mieszankę. W tym celu połącz masło, cebulę i pieczarki.

Obrazek

5. Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, pieprz, sól oraz wodę.

Obrazek

6. Złóż burgera z następujących warstw: placka ziemniaczanego, miksu sałat, krążka mięsa, szczypty soli, sera, szynki, krążka mięsa, szczypty soli, podsmażonych pieczarek oraz placka ziemniaczanego. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler