PrzepisDania główneZiemniaczany burger

Ziemniaczany burger

Zamiast standardowej bułki do burgera, postawiliśmy na placki ziemniaczane. I naprawdę wyszła przepyszna kombinacja, której nie możecie przegapić!

Ziemniaczany burger
Pyszności

23.10.2018 | aktual.: 15.09.2023 10:25

Składniki:

  1. 400 g wołowina mielona
  2. 6-7 szt. ziemniaki typu C, średniej wielkości
  3. 150 g pieczarki
  4. 1,5 łyżeczki koncentrat pomidorowy
  5. 3 łyżki natka pietruszki
  6. 50 g mix sałat
  7. 1 łyżka przyprawa do ziemniaków
  8. 1 szt. jajko
  9. 2 łyżki mąka
  10. 2 plastry ser żółty
  11. 2 plastry szynka wędzona
  12. 20 g masło
  13. 1/2 szt. cebula podzielona na pół

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz składniki na placki: starte na tarce ziemniaki, cebulę, przyprawę do ziemniaków, mąkę i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Z powstałej mieszanki usmaż placki ziemniaczane.

Obraz

3. Następnie na patelni podsmaż mięso do burgerów.

Obraz

4. I na końcu przygotuj pieczarkową mieszankę. W tym celu połącz masło, cebulę i pieczarki.

Obraz

5. Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, pieprz, sól oraz wodę.

Obraz

6. Złóż burgera z następujących warstw: placka ziemniaczanego, miksu sałat, krążka mięsa, szczypty soli, sera, szynki, krążka mięsa, szczypty soli, podsmażonych pieczarek oraz placka ziemniaczanego. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie