Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce. Pomysł na prosty dodatek
Każda impreza i małe spotkanie towarzyskie nie może obejść się bez małych przekąsek. Idealnie pasują do drinka i zaspokoją mały głód.
Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce – jak zrobić?
Chociaż wiele osób kojarzy ziemniaki z obiadem lub porcją frytek, to z tego niepozornego warzywa można wyczarować naprawdę dużo pyszności.
Pewnego wieczoru dostaliśmy informację, że odwiedzą nas niespodziewani goście. Mimo że lodówka raczej nie pękała w szwach, to z dostępnych produktów udało się nam wyczarować coś pysznego.
To jest właśnie sekretem tej przekąski – większość ma cały czas w swoim domu składniki, z których może wyczarować chrupiące pieczone ziemniaki z chrupiącej panierce z piekarnika.
Przygotowaliśmy je w urządzeniu Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu nie są ciężkie i mają mniejszą zawartość tłuszczu. Możesz je jednak przygotować we frytkownicy lub w garnku z gorącym olejem. Po usmażeniu w gorącym oleju odłóż je na chwilę na ręcznik papierowy. Pochłonie on nadmiar tłuszczu.
Goście się spóźniają? Nie ma problemu! Gotowe ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce możesz podgrzać w piekarniku. Wystarczy 5 minut w ok. 200 stopniach Celsjusza.
To też świetny pomysł na przekąskę w duchu zero waste! Do przygotowania tej chrupiącej przekąski możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały ci z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje, a ty wyczarujesz fantastyczne danie, które oczaruje każdego. Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce z piekarnika dzięki prostemu przepisowi sprawią, że pokochasz je i ty, i twoi goście.
Gotową przekąskę możesz serwować z ulubionym sosem: czosnkowym, tzatziki, pomidorowym, a nawet z ketchupem. Świetni smakują też jako samodzielna przekąska.
Jak zrobić ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce? Krok po kroku pokazujemy prosty przepis poniżej.
Składniki
Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce – składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 10 plasterków sera
- 8 plasterków szynki
- 3/4 szkl. bułki tartej
- 30 g masła
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce krok po kroku. Najpierw przygotuj ser i szynkę
Ser i szynkę w plastrach ułóż naprzemiennie (szynka-ser-szynka-ser itp.). Wybierając szynkę i ser, postaraj się, żeby były w podobnym rozmiarze. Pokrój je na 8 części tak jak na zdjęciu.
Jaki wybrać ser i szynkę do ziemniaków pieczonych w chrupiącej panierce? Możliwości jest dużo. Ja najczęściej sięgam po cheddar lub królewski z dziurami. Są wyraziste i wyróżniają się swoim smakiem. Jeśli chodzi o szynkę, to polecam prosciutto cotto lub podobną szynkę gotowaną. Jeśli jednak wolisz inne smaki- wybierz to, co lubisz najbardziej.
Przygotuj i przypraw ziemniaki
Ugotowane ziemniaki wystudź, żeby nie poparzyć rok. Tak jak pisałam, świetnie sprawdzą się ziemniaki, które zostały Ci z obiadu.
Dodaj do nich masło i majeranek i ugnieć razem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to do ziemniaków możesz dodać też płaską łyżeczkę ostrej papryki. Ta przekąska jest wdzięczną potrawą, bo możesz doprawić ją tak, jak lubisz.
Szynkę i ser obtocz w ziemniakach
Przygotowany kawałek szynki z serem obtocz w ziemniakach tak, aby był nimi otoczony z każdej strony. Utwórz kwadrat. Jeśli Ci to nie wyjdzie- nie przejmuj się. Najważniejsze jest to, żeby kostka z szynki i sera była okryta z każdej strony ziemniaczaną masą.
Panieruj w bułce tartej
Gotową kostkę z ziemniaków, sera i szynki obtocz dokładnie w bułce tartej. Możesz ją również zamienić na panko- japońską "bułkę tartą" przygotowywaną z chleba.
Piecz ziemniaki w piekarniku przez 5 minut w 200 stopniach
Gotową kulkę piecz w Ovi przez 5 minut w 200 stopniach.
Przekąskę możesz przygotować we frytkownicy lub w garnku z głębokim olejem. Wrzuć do gorącego tłuszczu (nie dawaj zbyt wielu kawałków na raz, żeby nie obniżyć temperatury oleju) i smaż, aż się zarumieni. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.
Pomysł na ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce powali na kolana twoich gości. Smacznego!