Ziemniaki pieczone z salami i sosem pomidorowym pod serową kołderką
Pyszne ziemniaki pieczone z dodatkiem salami, sosu pomidorowego i ciągnącego się sera to smaczny pomysł na obiadową zapiekankę lub pyszną kolację na ciepło.
Zapiekane ziemniaki
Ziemniaki to warzywo uniwersalne- można z nich przygotować mnóstwo pyszności. Nie znamy osoby, która by ich nie lubiła. Dziś przygotowaliśmy je w formie nowoczesnej zapiekanki z dodatkiem salami i sera. Całość zanurzona jest w apetycznym, intensywnym sosie pomidorowym, który idealnie łączy całość. Tak podane ziemniaki świetnie sprawdzą się zarówno w roli prostego obiadu, jak i pysznej kolacji na ciepło. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko kilka chwil.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ziemniaki pieczone z salami
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 32 plastrów salami
- 400 g sosu pomidorowego z przyprawami
- 120 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Umieść warzywo między dwoma łopatkami lub łyżkami i natnij. Uważaj, żeby nie przekroić ziemniaków do końca.
W powstałych kieszonkach umieść plasterki salami. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sosem pomidorowym z przyprawami. Zrobisz go w prosty sposób, łącząc pomidorową passatę z solą, pieprzem, odrobiną granulowanego czosnku, bazylią i oregano (zamiennie z ziołami prowansalskimi). Tak przygotowane ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po 30 minutach wysuń naczynie z piekarnika i posyp całość startym żółtym serem. Ponownie włóż do środka, tym razem na 10 minut.
Po tym czasie nasze ziemniaczki są już gotowe. Udekoruj je posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Nie zwlekaj z podaniem- najlepiej smakują na ciepło. Podaj danie swoim bliskim na obiad lub na ciepłą kolację i obserwuj, jak zajadają ze smakiem. Te ziemniaki idealnie sprawdzą się na jesienno-zimową porę, bo rozgrzeją Cię od środka.
Smacznego!