Ziemniaki z boczkiem na grilla. Przepis na grillowane ziemniaki z rusztu

Ziemniaki na grilla z chrupiącym boczkiem. Pyszny przepis, który z pewnością przyda się na majówkę. To szybki sposób na przygotowanie większej ilości ziemniaków. Szpikulec, na który są nabite pozwala na szybsze nacinanie ziemniaków i łatwiejsze zdejmowanie ich z rusztu.

Obrazek
Małgosia

Ziemniaki z boczkiem na grilla - składniki

4 małe ziemniaki

3 plastry boczku

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki z boczkiem na grilla - przygotowanie

Umyj ziemniaki i odetnij im koncówki. Następnie nabij pierwszy na metalowy szpikulec do grillowania. Następnie złóż plasterek boczku w harmonijkę i również nabij na szpikulec. Na przemian nabijaj ziemniaki i boczek.

Obrazek

Następnie, natnij ziemniaki w drobne paski oraz posmaruj olejem. Posyp przyprawami i smaż na grillu pod zamknięciem.

Obrazek

Zdejmij ziemniaki ze szpikulca i serwuj z chrupiącym boczkiem. Gotowe, smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu