Zimowy żur dla osób głodnych wiosny od Strzelczyka. Zimą smakuje jeszcze lepiej
Za oknem tęgi mróz, więc dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Zimowy przepis na żur będzie tu najlepszym rozwiązaniem. Swoją recepturą podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk. O tej porze roku, ta zupa smakuje najlepiej.
24.12.2022 14:09
Zimowy przepis na żur - o tej porze roku smakuje wyjątkowo
Nie ulega żadnej wątpliwości, że w przypadku typowo zimowej aury, poszukujemy koncepcji na takie posiłki, które nas rozgrzeją. W takich sytuacjach najczęściej wybieranym daniem są przede wszystkim zupy. Są proste w przygotowaniu i potrafią rozgrzać, nawet w te najmroźniejsze dni. Jeśli już masz dość śnieżnej aury i dwucyfrowych mrozów, to zimowy przepis na żur jest właśnie dla Ciebie. Swoją wyjątkową recepturą na tę zupę, podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz i miłośnik wędzenia.
Szukasz inspiracji na rozgrzewającą zupę? Poznaj zimowy przepis na żur!
Jak mówi Tomasz Strzelczyk, to "prawdziwa petarda", jeśli chodzi o zupy. Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Przekonajcie się sami, a na pewno nie pożałujecie!
Składniki:
- 200 g wędzonych żeberek
- 2,5 l wody
- 200 g świeżych żeberek
- włoszczyzna
- garstka suszonych grzybów
- 2 pętka białej kiełbasy
- 5 niewielkich ziemniaków
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pętko kiełbasy polskiej surowej
- 150 g wędzonego boczku
- pętko ulubionej kiełbasy wędzonej
- łyżka majeranku
- 0,75 l zakwasu żytniego
- łyżka lubczyku
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Zimowy przepis na żur jest prosty i idealny dla osób głodnych wiosny. Możemy go jeść przez cały rok. Do wody wrzucamy wędzone żeberko, kawałek świeżego żeberka, odrobinę suszonych grzybów, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz czarny niezmielony i wywar musi się gotować około godziny. Po 30 minutach dodajemy ząbek czosnku i warzywa. Nasz wywar nabierze smaku. Po godzinie wrzucamy surowe kiełbaski, ziemniaki. Teraz bierzemy się za wędzonki. Wszystko kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i po pewnej chwili dodajemy do smażących się wędzonek. Delikatnie ją podsmażamy i następnie wszystko przekładamy do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie przystępujemy do przyprawiania. Dodajemy łyżkę suszonego lubczyku, majeranek, żytni zakwas. Delikatnie dosalamy i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Od momentu ponownego zagotowania się zupy, gotujemy przez około 10 minut. Nasz żur jest już gotowy. Smacznego! Najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Święta coraz bliżej. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym: