18 znaków ostrzegawczych, które każdego powinny zmotywować do opuszczenia restauracji
Każdy czasami lubi pójść do restauracji. To miła odmiana od codziennego gotowania. Jak jednak zweryfikować czy jedzenie w danym lokalu będzie smaczne, a obsługa godna pochwały? Pracownicy restauracji zdradzają, co powinno spowodować, aby w naszej głowie zapaliła się czerwona lampka motywująca do szybkiego opuszczenia lokalu.
18.05.2021 | aktual.: 16.05.2022 18:25
1. Brak klientów
Jeżeli w lokalu, usytuowanym przy ruchliwej ulicy, nie ma ludzi, to niezbyt dobrze świadczy o restauracji. Dobre miejsca przyciągają
2. Pytaj o pochodzenie produktów
Zamawiając ryby, owoce morza, drób czy czerwone mięso pytaj skąd one pochodzą. Masz prawo wiedzieć za co płacisz, a kelnerzy powinni udzielić Ci wszelkich niezbędnych informacji. Jeśli nie wie, to powinien dopytać kuchni. Brak informacji to naprawdę zły znak.
3. Uwaga na długie menu
Jeśli restauracyjne menu jest bardzo długie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że większość składników jest mrożona. Im krócej- tym lepiej! Zwróć też uwagę na sezonowość produktów.
4. Zapach tłuszczu
W restauracji nie powinien być wyczuwalny tłuszcz. Jeśli tak jest, to pracownicy najpewniej nie czyszczą sprzętów kuchennych. Aromat starej frytury to coś, co powinno od razu odstraszyć Cię od tego miejsca.
5. Zręczne chwyty marketingowe
Lokale często kuszą klientów świeżo złowionymi rybami. Jeśli w pobliżu nie ma morza bądź żadnego zbiornika wodnego, to jest to jedynie chwyt reklamowy.
Świeży dorsz prosto z kutra? Na pewno nie w okresie ochronnym (od lipca do końca sierpnia).
6. Brudne menu
Zaniedbane i brudne menu może to sygnał, że w całej restauracji niezbyt dba się o porządek i zachowuje czystość.
Menu to pierwsza rzecz, jaką dostajemy. Zadbanie o nią nie jest kosztowne, więc jeśli do rąk dostajesz klejącą, brudną kartkę- zrezygnuj lepiej z posiłku.
7. Niezadowoleni kelnerzy
Przyjrzyj się kelnerom. Jeśli są zdenerwowani, apatyczni czy okazują niezadowolenie, to najprawdopodobniej w lokalu nie dzieje się dobrze. Pracownicy nie są dobrze traktowani, a to przekłada się na ich nastawienie do klientów i jakość obsługi.
Oczywiście, każdy ma prawo mieć gorszy dzień. W końcu jesteśmy tylko ludźmi. Ale to wciąż praca, w której dobry kelner swój zły humor zostawia raczej na zapleczu.
8. Rybna woń
W restauracji serwującej owoce morza powinno pachnieć świeżością i morzem. Jeśli wyczuwalna jest intensywna woń ryb, to znak, że produkty mogą być nieświeże.
9. Za szybki serwis
Czasami zdarza się, że potrawa, która wymaga dłużej obróbki termicznej, jest serwowana bardzo szybko. To znak, że wcześniej była wstępnie ugotowana lub powstała z półproduktów. Dla niektórych rzeczy warto jednak poczekać.
10. Mikrofalówka szefem kuchni
Jeśli gorące danie bardzo szybko wystygnie, to najprawdopodobniej było podgrzane w kuchence mikrofalowej. To po prostu niedopuszczalne.
11. Im mniej, tym lepiej
Krótkie menu najczęściej świadczy o tym, że kucharze są specjalistami w swoim fachu i do perfekcji opanowali przygotowywanie wszystkich dań. A jeśli do tego wykorzystują sezonowe produkty... to najczęściej jest tam po prostu smacznie.
12. Ujarzmione włosy
Unikaj lokali, gdzie pracują przeziębieni lub chorzy kelnerzy. To znak, że właściciel mało im płaci i nie respektuje kodeksu pracy. Dodatkowo obsługa powinna mieć związane włosy. W przeciwnym wypadku możesz zacząć szukać ich włosów w swoim daniu.
13. Salsa to podstawa
Jak sprawdzić czy meksykańska restauracja serwuje dobre dania? Wystarczy skosztować salsy. Ten sos jest podstawą meksykańskiej kuchni. Lokal, który się nim szczyci, jest dumny także ze swojego jedzenia.
14. Muchy zdradzą wszystko
Znakiem zaniedbanej kuchni są nie tylko muchy, ale i muszki owocówki, które swobodnie latają po całej restauracji.
15. Uważaj na perfumy
W restauracji powinno pachnieć wyśmienitym jedzeniem. Jeśli czujesz perfumy, odświeżacz powietrza czy środek czyszczący, to znaczy, że nie jest to dobre miejsce.
16. Przyjrzyj się śmietnikom
Dużo, o kondycji lokalu i jakości potraw, są w stanie powiedzieć śmietniki umieszczone zwykle przy tylnych drzwiach. Jeżeli panuje tam bałagan, a na ziemi są rozrzucone kartony czy resztki jedzenia, to prawdopodobnie kucharze nie radzą sobie ze swoją pracą. Wykonują ją niedokładnie i chaotycznie. Rozgardiasz przy śmietniku jest odzwierciadleniem źle zarządzanej kuchni.
17. Niepraktyczne dywany
Dywan w restauracji powinien zaalarmować każdego. To bardzo niepraktyczna dekoracja, która jest regularnie deptana przez gości i zdecydowanie trudno utrzymać ją w należytej czystości.
#18 Stan łazienki
Łazienka w restauracji prawdę Ci powie! Jeśli jest tam brudno, to równie źle może być na przykład na zapleczu. Czysta toaleta to jedna z wizytówek dobrej restauracji.