Znana aktorka pokazała, jak przyrządza wielkanocną bezę. To ciasto jest ponoć inspirowane... Van Goghiem

Czy można powiedzieć, że Magda Lamparska tworzy dzieła sztuki w kuchni tak samo wybitne, co Van Gogh na płótnie? Widząc bezę wielkanocną, którą aktorka stworzyła na potrzeby swojego kanału na YouTube, śmiało można stwierdzić, że niewiele jej do tego poziomu brakuje. Zobacz przepis, przygotuj to ciasto na święta i sam sprawdź, jak szybko zniknie z talerzy.

ObrazekMagda Lamparska i jej beza wielkanocna - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Having Fam

Wielkanoc to — poza czasem zadumy, święconek i rodzinnych zjazdów — również moment do zaprezentowania swoich kulinarnych zdolności. Świąteczny stół wypełniony jest najróżniejszymi potrawami, wśród których ważną rolę odgrywają też słodkości. Sernik, babka, tarty, mazurki... lub oczywiście beza. Przygotowanie tej ostatniej warto oprzeć o wyjątkowy przepis Magdy Lamparskiej.

Obrazek
Magda Lamparska i jej beza wielkanocna - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Having Fam

Słynna aktorka, która poza sceną występuje również na swoim kanale na YouTube "Having Fam", zaprezentowała ostatnio, jak przyrządza wielkanocną bezę, która inspirowana była — jak twierdzi aktorka — dziełami samego Van Gogha.  Jesteś ciekaw, jak może prezentować się beza inspirowana tym słynnym holenderskim malarzem? Postępuj zgodnie ze wskazówkami aktorki, a się przekonasz. Oto przepis.

Magda Lamparska i jej wielkanocna beza

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 400 g drobnego cukru
  • torebka cukru z wanilią
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: 1 mango i 1 limonka

Krem cytrynowy:

  • 6 żółtek
  • 2 cytryny
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 60 g masła

Krem śmietankowy:

  • 400 g śmietanki 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki prażonych pistacji
Obrazek
Magda Lamparska i jej beza wielkanocna - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zrobienia bezy. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij teraz z solą i stopniowo dodawaj do nich cukier. Na sam koniec dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i ocet.
  2. Za pomocą cyrkla lub talerza odrysuj na papierze do pieczenia okrąg i ułóż go na blaszce. Szpatułką nałóż na niego przygotowaną masę i piecz ją w 140-150 stopniach przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, a po 5 minutach uchyl drzwiczki. Blat do bezy susz w piekarniku przez kolejne kilka godzin.
  3. Czas na kremy. Zacznij od cytrynowego.Skórkę z cytryn zetrzyj na tarce, a sok wyciśnij. Połącz je z żółtkami i cukrem i wymieszaj. Następnie miskę, w której znajdują się składniki, ustaw na garnku z wodą. Nastaw mały ogień i mieszaj krem przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Kiedy konsystencja stanie się gęsta, zdejmij miskę z kremem i dodaj do niego jeszcze masło. Mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Krem śmietankowy stwórz, ubijając śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Na koniec dodaj do niego jeszcze pistacje i wymieszaj.
  5. Na ususzony spód bezy wyłóż kolejno połowę kremu cytrynowego, krem śmietankowy i drugą połowę cytrynowego. Wierzch udekoruj mango i limonką. Smacznego!

Tak Magda Lamparska tworzy swoją wielkanocną bezę. Jeśli masz ochotę zobaczyć, jak my przygotowujemy nasze słodkości, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀