Tak zrobisz najdelikatniejsze zrazy bez wołowiny. Rozpadają się pod widelcem i rozpływają w ustach

Czy istnieje możliwość połączenia kuchni polskiej z kuchnią francuską? Oczywiście, że tak! Taka fuzja sprawdzi się idealnie, gdy zechcesz przygotować zrazy bez wołowiny. Wykorzystaj tu wieprzowinę i ciesz się naprawdę wyjątkowym smakiem. Poznaj recepturę na to pożywne danie!

ObrazekZrazy bez wołowiny - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK
Karol Wiak

Zrazy bez wołowiny - wyjątkowa opcja na rodzinny obiad

Jeśli znudziły Ci się już kotlety na niedzielny obiad, to z powodzeniem możesz przygotować coś bardziej wykwintnego. Odnosząc się do kuchni polskiej i francuskiej, będą to zrazy bez wołowiny. Ten rodzaj mięsa zostanie zastąpiony wieprzowiną. Takie rozwiązanie sprawi, że to danie będzie rozpływać się w ustach, a same zrazy będą rozpadać się pod widelcem. Napoleońskie zrazy wymagają czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy naprawdę będzie warty poświęcenia. Zobacz, jak przygotować to smaczne danie na rodzinny obiad.

Obrazek
Zrazy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK

Jak zrobić zrazy bez wołowiny?

Podstawą tego dania będzie mięso najlepszej jakości oraz warzywa i pewne dodatki oraz oczywiście przyprawy. Jeśli lubisz tradycyjny smak, to zrazy w takim wydaniu są właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • wędzona szynka lub schab
  • karkówka wieprzowa
  • topinambur
  • cebula
  • marchew
  • por
  • pietruszka
  • seler
  • suszone grzyby
  • białe wytrawne wino
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: wawrzyn, goździki, ziele angielskie, tymianek, jałowiec, sól i pieprz, cząber, czosnek.

Sposób przygotowania:

Chcąc zrobić zrazy bez wołowiny, należy rozpocząć od przygotowania mięsa. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy mieszanką przypraw. Cebulę kroimy w pióra a topinambur w słupki, a wędzoną szynkę lub schab - w plasterki. Na każdy kawałek karkówki kładziemy plaster wędzonki, odrobinę cebuli i topinambur. Formujemy zrazy, zawijając je. Czas na warzywa. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Zrazy obtaczamy w mące i na tłuszczu obsmażamy na każdej stronie. Czas teraz na warzywa.

Obrazek
Przygotowanie zrazów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK

Rozpoczynamy ich smażenie od warzyw korzeniowych, a na samym końcu - por. Wszystko układamy w dużym garnku. Zaczynamy od warzyw, później zrazy, następnie warzywna "kołderka". Gdzieniegdzie dodajemy suszone grzyby. Wszystko podlewamy kieliszkiem białego wytrawnego wina. Zrazy wstawiamy na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). Zrazy bez wołowiny są już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na pasztet z rosołu z dodatkiem warzyw? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej