Tak zrobisz najdelikatniejsze zrazy bez wołowiny. Rozpadają się pod widelcem i rozpływają w ustach
Czy istnieje możliwość połączenia kuchni polskiej z kuchnią francuską? Oczywiście, że tak! Taka fuzja sprawdzi się idealnie, gdy zechcesz przygotować zrazy bez wołowiny. Wykorzystaj tu wieprzowinę i ciesz się naprawdę wyjątkowym smakiem. Poznaj recepturę na to pożywne danie!
31.12.2022 09:24
Zrazy bez wołowiny - wyjątkowa opcja na rodzinny obiad
Jeśli znudziły Ci się już kotlety na niedzielny obiad, to z powodzeniem możesz przygotować coś bardziej wykwintnego. Odnosząc się do kuchni polskiej i francuskiej, będą to zrazy bez wołowiny. Ten rodzaj mięsa zostanie zastąpiony wieprzowiną. Takie rozwiązanie sprawi, że to danie będzie rozpływać się w ustach, a same zrazy będą rozpadać się pod widelcem. Napoleońskie zrazy wymagają czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy naprawdę będzie warty poświęcenia. Zobacz, jak przygotować to smaczne danie na rodzinny obiad.
Jak zrobić zrazy bez wołowiny?
Podstawą tego dania będzie mięso najlepszej jakości oraz warzywa i pewne dodatki oraz oczywiście przyprawy. Jeśli lubisz tradycyjny smak, to zrazy w takim wydaniu są właśnie dla Ciebie!
Składniki:
- wędzona szynka lub schab
- karkówka wieprzowa
- topinambur
- cebula
- marchew
- por
- pietruszka
- seler
- suszone grzyby
- białe wytrawne wino
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy: wawrzyn, goździki, ziele angielskie, tymianek, jałowiec, sól i pieprz, cząber, czosnek.
Sposób przygotowania:
Chcąc zrobić zrazy bez wołowiny, należy rozpocząć od przygotowania mięsa. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy je tłuczkiem. Mięso doprawiamy mieszanką przypraw. Cebulę kroimy w pióra a topinambur w słupki, a wędzoną szynkę lub schab - w plasterki. Na każdy kawałek karkówki kładziemy plaster wędzonki, odrobinę cebuli i topinambur. Formujemy zrazy, zawijając je. Czas na warzywa. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Zrazy obtaczamy w mące i na tłuszczu obsmażamy na każdej stronie. Czas teraz na warzywa.
Rozpoczynamy ich smażenie od warzyw korzeniowych, a na samym końcu - por. Wszystko układamy w dużym garnku. Zaczynamy od warzyw, później zrazy, następnie warzywna "kołderka". Gdzieniegdzie dodajemy suszone grzyby. Wszystko podlewamy kieliszkiem białego wytrawnego wina. Zrazy wstawiamy na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). Zrazy bez wołowiny są już gotowe. Smacznego!
A co powiesz na pasztet z rosołu z dodatkiem warzyw? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: