Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zupy a'la bolognese. Jest bardzo smaczna, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu!
Pyszności
Składniki:
1 łyżka olej
400 g wołowina zmielona
120 g serek śmietankowy
60 g parmezan starty
3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
1 szt. cebula pokrojona w kostkę
sól
pieprz
2 łyżki oregano
500 g sos pomidorowy
600 ml bulion drobiowy
250 g makaron świderki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią zmieloną wołowinę. Dodaj czosnek, cebulę i dobrze wymieszaj. Kiedy mięso będzie dosmażone dopraw je 1 łyżką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 2 łyżkami oregano. Wymieszaj.
2. Do mięsa dodaj sos pomidorowy i bulion drobiowy. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, duś na małym ogniu przez 30 minut.
3. Po 30 minutach, dodaj surowy makaron świderki i gotuj przez 10 minut.
4. W międzyczasie w miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, starty parmezan i pieprz.
5. Zawartość patelni przełóż do miseczek. Do każdej miseczki dodaj po 1 łyżeczce mieszanki serka śmietankowego i parmezanu.