Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Jej działanie zaskoczy zwłaszcza mężczyzn

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej kuchni. Uznana restauratorka i bezkompromisowa przywódczyni "Kuchennych Rewolucji" ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z różnych stron świata. Jednym z jej wielkich hitów jest zupa czosnkowa.

ObrazekZupa czosnkowa Magdy Gessler, fot. YouTube
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Niewielu wie, że zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Istnieje w wielu wydaniach. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury.

Restauratorka ma własną, jak zawsze autorską, wersję tego czeskiego klasyku. To najlepszy przepis na chandrę i niepogodę. Jednak, wbrew pozorom, zupa czosnkowa Magdy Gessler idealnie nadaje się do serwowania nie tylko w jesienne dni. Pyszna jest również w wiosenne wieczory. Poprawia humor i podnosi odporność. Spróbujcie koniecznie!

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka tymianku
  • masło
  • olej
  • dwie bułki
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Rozpuść w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Czosnek posiekaj w cienkie paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę i dodaj posiekanego pora (białą część) i kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw tymiankiem.
  2. Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładko.
  4. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę oraz tymianek i zamieszaj całość. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie wymieszaj. Następnie, przełóż grzanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż grzanki będą chrupiące.
  5. Gorącą zupę czosnkową podawaj z grzankami i udekoruj szczypiorkiem.

Lubisz oryginalne zupy, przygotuj krem z marchewką i imbirem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej