Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Jej działanie zaskoczy zwłaszcza mężczyzn

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej kuchni. Uznana restauratorka i bezkompromisowa przywódczyni "Kuchennych Rewolucji" ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z różnych stron świata. Jednym z jej wielkich hitów jest zupa czosnkowa.

ObrazekZupa czosnkowa Magdy Gessler, fot. YouTube
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Niewielu wie, że zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Istnieje w wielu wydaniach. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury.

Restauratorka ma własną, jak zawsze autorską, wersję tego czeskiego klasyku. To najlepszy przepis na chandrę i niepogodę. Jednak, wbrew pozorom, zupa czosnkowa Magdy Gessler idealnie nadaje się do serwowania nie tylko w jesienne dni. Pyszna jest również w wiosenne wieczory. Poprawia humor i podnosi odporność. Spróbujcie koniecznie!

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka tymianku
  • masło
  • olej
  • dwie bułki
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Rozpuść w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Czosnek posiekaj w cienkie paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę i dodaj posiekanego pora (białą część) i kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw tymiankiem.
  2. Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładko.
  4. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę oraz tymianek i zamieszaj całość. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie wymieszaj. Następnie, przełóż grzanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż grzanki będą chrupiące.
  5. Gorącą zupę czosnkową podawaj z grzankami i udekoruj szczypiorkiem.

Lubisz oryginalne zupy, przygotuj krem z marchewką i imbirem:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇