PrzepisZupa czosnkowa Magdy Gessler. Jej działanie zaskoczy zwłaszcza mężczyzn

Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Jej działanie zaskoczy zwłaszcza mężczyzn

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej kuchni. Uznana restauratorka i bezkompromisowa przywódczyni "Kuchennych Rewolucji" ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z różnych stron świata. Jednym z jej wielkich hitów jest zupa czosnkowa.

Zupa czosnkowa Magdy Gessler, fot. YouTube
Zupa czosnkowa Magdy Gessler, fot. YouTube
Joanna Bogiel-Jażdżyk

30.04.2023 | aktual.: 01.05.2023 01:15

Niewielu wie, że zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Istnieje w wielu wydaniach. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury.

Restauratorka ma własną, jak zawsze autorską, wersję tego czeskiego klasyku. To najlepszy przepis na chandrę i niepogodę. Jednak, wbrew pozorom, zupa czosnkowa Magdy Gessler idealnie nadaje się do serwowania nie tylko w jesienne dni. Pyszna jest również w wiosenne wieczory. Poprawia humor i podnosi odporność. Spróbujcie koniecznie!

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka tymianku
  • masło
  • olej
  • dwie bułki
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Rozpuść w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Czosnek posiekaj w cienkie paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę i dodaj posiekanego pora (białą część) i kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw tymiankiem.
  2. Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładko.
  4. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę oraz tymianek i zamieszaj całość. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie wymieszaj. Następnie, przełóż grzanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż grzanki będą chrupiące.
  5. Gorącą zupę czosnkową podawaj z grzankami i udekoruj szczypiorkiem.

Lubisz oryginalne zupy, przygotuj krem z marchewką i imbirem:

Magda Gesslerzupaczosnek
Wybrane dla Ciebie