Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Jej działanie zaskoczy zwłaszcza mężczyzn

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej kuchni. Uznana restauratorka i bezkompromisowa przywódczyni "Kuchennych Rewolucji" ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z różnych stron świata. Jednym z jej wielkich hitów jest zupa czosnkowa.

ObrazekZupa czosnkowa Magdy Gessler, fot. YouTube
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Niewielu wie, że zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Istnieje w wielu wydaniach. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury.

Restauratorka ma własną, jak zawsze autorską, wersję tego czeskiego klasyku. To najlepszy przepis na chandrę i niepogodę. Jednak, wbrew pozorom, zupa czosnkowa Magdy Gessler idealnie nadaje się do serwowania nie tylko w jesienne dni. Pyszna jest również w wiosenne wieczory. Poprawia humor i podnosi odporność. Spróbujcie koniecznie!

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - Pyszności; źródło: Shutterstock

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka tymianku
  • masło
  • olej
  • dwie bułki
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Rozpuść w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Czosnek posiekaj w cienkie paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę i dodaj posiekanego pora (białą część) i kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw tymiankiem.
  2. Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładko.
  4. Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę oraz tymianek i zamieszaj całość. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie wymieszaj. Następnie, przełóż grzanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż grzanki będą chrupiące.
  5. Gorącą zupę czosnkową podawaj z grzankami i udekoruj szczypiorkiem.

Lubisz oryginalne zupy, przygotuj krem z marchewką i imbirem:

Wybrane dla Ciebie

Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty