Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Jej działanie zaskoczy zwłaszcza mężczyzn
30.04.2023 21:00, aktual.: 01.05.2023 01:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej kuchni. Uznana restauratorka i bezkompromisowa przywódczyni "Kuchennych Rewolucji" ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z różnych stron świata. Jednym z jej wielkich hitów jest zupa czosnkowa.
Niewielu wie, że zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Istnieje w wielu wydaniach. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury.
Restauratorka ma własną, jak zawsze autorską, wersję tego czeskiego klasyku. To najlepszy przepis na chandrę i niepogodę. Jednak, wbrew pozorom, zupa czosnkowa Magdy Gessler idealnie nadaje się do serwowania nie tylko w jesienne dni. Pyszna jest również w wiosenne wieczory. Poprawia humor i podnosi odporność. Spróbujcie koniecznie!
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 8-10 ząbków czosnku
- duży por
- 4 ziemniaki
- 1,2 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- łyżeczka tymianku
- masło
- olej
- dwie bułki
- 2 łyżki musztardy
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj garnek z grubym dnem. Rozpuść w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Czosnek posiekaj w cienkie paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę i dodaj posiekanego pora (białą część) i kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw tymiankiem.
- Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładko.
- Podczas gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę oraz tymianek i zamieszaj całość. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę bułki i dokładnie wymieszaj. Następnie, przełóż grzanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż grzanki będą chrupiące.
- Gorącą zupę czosnkową podawaj z grzankami i udekoruj szczypiorkiem.
Lubisz oryginalne zupy, przygotuj krem z marchewką i imbirem: