PrzepisZupa gołąbkowa to prawdziwy hit. Smakuje wybornie!

Zupa gołąbkowa to prawdziwy hit. Smakuje wybornie!

Zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
19.01.2023 17:00

Dania kuchni polskiej to wiele wspaniałych potraw, które lubimy spożywać o każdej porze roku. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć gołąbki. A gdyby podać je w postaci zupy? Możemy cię zapewnić, że zupa gołąbkowa będzie świetną opcją dla ciebie i twojej rodziny.

Zupa gołąbkowa - prawdziwy hit wśród zup

Okazuje się, że niemożliwe nie istnieje. I tak faktycznie jest w przypadku tej zupy, której recepturę, mamy przyjemność zaprezentować w tym właśnie artykule. Czy można zrobić gołąbki w postaci zupy? Okazuje się, że tak. Świadczy o tym zupa gołąbkowa. Jest niezwykle smaczna, pożywna, robi się ją bardzo szybko i co najważniejsze — potrafi rozgrzać w te ciężkie, zimowe dni. Sprawdzi się, zarówno na rodzinny obiad, jak i na posiłek w środku tygodnia. Nie czekaj dłużej i już dziś przygotuj tę wspaniałą zupę. Efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

Zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto screen z relacji https://www.facebook.com/nathallaeofficial
Zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto screen z relacji https://www.facebook.com/nathallaeofficial

Zupa gołąbkowa — jak ją przygotować?

To bardzo proste. Praktycznie wszystkie składniki to te produkty, których używasz do przygotowania gołąbków. Zaletą tego dania jest przede wszystkim to, że robi się je zdecydowanie szybciej, a smakuje podobnie, jak gołąbki. Poznaj recepturę na to wyjątkowe danie.

Składniki:

  • por
  • duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka pomidorów
  • mała kapusta pekińska
  • 80 g surowego ryżu
  • około 2 litrów bulionu lub wody
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • duży pęczek koperku
  • 150 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Zupa gołąbkowa to prawdziwy hit na zimowe dni i nie tylko. Na samym początku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pora i startą marchewkę. Następnie, dodaj mięso mielone i wszystko przez chwilę podsmażaj. Kolejnym składnikiem, który należy dodać, będzie poszatkowana kapusta pekińska. Wszystkie składniki zalej pomidorami z puszki i bulionem lub wodą. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko gotuj. Na sam koniec gotowania, dodaj surowy ryż i posiekany koperek. Gdy ryż zmięknie, to dolej śmietankę i przypraw.

Przygotowanie zupy gołąbkowej - Pyszności; Foto screen z https://www.facebook.com/nathallaeofficial
Przygotowanie zupy gołąbkowej - Pyszności; Foto screen z https://www.facebook.com/nathallaeofficial

Zakochasz się w takiej zupie gołąbkowej. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany. Smacznego!

A na przekąskę przygotuj śmietanowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także