Zupa gołąbkowa to prawdziwy hit. Smakuje wybornie!
Dania kuchni polskiej to wiele wspaniałych potraw, które lubimy spożywać o każdej porze roku. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć gołąbki. A gdyby podać je w postaci zupy? Możemy cię zapewnić, że zupa gołąbkowa będzie świetną opcją dla ciebie i twojej rodziny.
19.01.2023 17:00
Zupa gołąbkowa - prawdziwy hit wśród zup
Okazuje się, że niemożliwe nie istnieje. I tak faktycznie jest w przypadku tej zupy, której recepturę, mamy przyjemność zaprezentować w tym właśnie artykule. Czy można zrobić gołąbki w postaci zupy? Okazuje się, że tak. Świadczy o tym zupa gołąbkowa. Jest niezwykle smaczna, pożywna, robi się ją bardzo szybko i co najważniejsze — potrafi rozgrzać w te ciężkie, zimowe dni. Sprawdzi się, zarówno na rodzinny obiad, jak i na posiłek w środku tygodnia. Nie czekaj dłużej i już dziś przygotuj tę wspaniałą zupę. Efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.
Zupa gołąbkowa — jak ją przygotować?
To bardzo proste. Praktycznie wszystkie składniki to te produkty, których używasz do przygotowania gołąbków. Zaletą tego dania jest przede wszystkim to, że robi się je zdecydowanie szybciej, a smakuje podobnie, jak gołąbki. Poznaj recepturę na to wyjątkowe danie.
Składniki:
- por
- duża cebula
- 2 małe marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- puszka pomidorów
- mała kapusta pekińska
- 80 g surowego ryżu
- około 2 litrów bulionu lub wody
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- duży pęczek koperku
- 150 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Zupa gołąbkowa to prawdziwy hit na zimowe dni i nie tylko. Na samym początku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pora i startą marchewkę. Następnie, dodaj mięso mielone i wszystko przez chwilę podsmażaj. Kolejnym składnikiem, który należy dodać, będzie poszatkowana kapusta pekińska. Wszystkie składniki zalej pomidorami z puszki i bulionem lub wodą. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko gotuj. Na sam koniec gotowania, dodaj surowy ryż i posiekany koperek. Gdy ryż zmięknie, to dolej śmietankę i przypraw.
Zakochasz się w takiej zupie gołąbkowej. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany. Smacznego!
A na przekąskę przygotuj śmietanowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: