PrzepisTomasz Strzelczyk pokazał rewolucyjny przepis na zupę gołąbkową. Niesamowite, co do niej dodaje

Tomasz Strzelczyk pokazał rewolucyjny przepis na zupę gołąbkową. Niesamowite, co do niej dodaje

zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=597423935085344&set=pb.100044532275343.-2207520000..&type=3, screen z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=dGI2voNprS4
zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=597423935085344&set=pb.100044532275343.-2207520000..&type=3, screen z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=dGI2voNprS4
08.10.2022 14:28, aktualizacja: 09.10.2022 09:02

Tomasz Strzelczyk już nieraz zaskakiwał swoich fanów wymyślnymi kompozycjami kulinarnymi. Tym razem uczestnik Master Chefa stworzył danie, na którego samego wspomnienie cieknie nam ślinka. Zupa gołąbkowa według Tomasza Strzelczyka jest niezwykła.

Kiedy pierwszy raz zobaczyliśmy przepis na zupę gołąbkową, poczuliśmy to co wy zapewne czujecie teraz: lekką niepewność. Nasza wrodzona skłonność do eksperymentów z tradycyjną kuchnią wzięła jednak górę i nie żałujemy!

Zresztą sami rzućcie okiem na przepis, włączcie tryb kreatywności i do dzieła!

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • pół białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • szklanka nieugotowanego ryżu
  • 350 gramów pomidorów z puszki
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pół łyżki soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • natka pietruszki
  • około 2 litrów bulionu warzywnego

Przygotowanie:

W garnku lub na bardzo głębokiej patelni (może być to wok) usmaż pokrojony w cienkie plastry boczek. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, zdejmij go z ognia i wyłóż skwarki na papier. Teraz do pozostałego na patelni tłuszczu wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, wołowe i wieprzowe mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dolej przecier pomidorowy.

zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: Pexels
zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: Pexels

Czosnek zetrzyj na tarce z małymi oczkami i wrzuć do swojej mieszanki. Dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę białą kapustę, surowy ryż, pomidory z puszki i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Całość zalej rosołem. Teraz już wiesz, czemu potrzebowaliśmy do tego głębokiego naczynia, prawda? Przykryj garnek i wstaw go do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na cztery godziny. W połowie tego czasu sprawdź, czy zupa nie jest zbyt gęsta i ewentualnie rozrzedź ją wodą lub bulionem.

zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: Pexels
zupa gołąbkowa - Pyszności; Foto: Pexels

Do wyjętej z piekarnika zupy dorzuć posiekanej natki pietruszki i usmażonych wcześniej skwarek. Zostaw sobie trochę zieleniny do przystrojenia zupy przed samym podaniem. Goście będą zachwyceni!

Tomasz Strzelczyk kolejny raz udowodnił, że jego inwencja twórcza nie zna granic. Zupa gołąbkowa stała się zresztą prawdziwym hitem w naszej redakcji! Sposobów przyrządzania klasycznych dań kuchni polskiej jest prawdziwe multum. W końcu trzeba iść z duchem czasu!

Jeśli mimo wszystko pozostaniecie przy tradycyjnej formie podania gołąbków, polecamy wam te cztery sprawdzonego sposoby na zmiękczanie kapusty!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także