Zupa grzybowa z koniakiem

Zupa grzybowa z koniakiem to nasza receptura na przetrwanie zimowych wieczorów. Po prostu palce lizać! Wręcz nie można się jej oprzeć ❤️

Obrazek
Pyszności

Przy przygotowaniu pysznej zupy pomógł nam blender marki Philips.

Składniki:

  1. 500 g pieczarki brązowe
  2. 450 ml bulion warzywny
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1 łyżka świeży tymianek
  5. 2 szczypty sól
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 1/4 szkl. koniak
  8. 3/4 szkl. śmietanka 30%
  9. 1/3 szkl. mąka
  10. 5 łyżek masło

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podsmażenia na maśle cebulki. Po chwili dodaj brązowe pieczarki.

Obrazek

2. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Dodaj również mąkę oraz koniak.

Obrazek

3. Przełóż mieszankę do garnka i dodaj bulion warzywny oraz świeży tymianek. Całość gotuj ok. 20 minut.

Obrazek

4. Po tym czasie przełóż 2 chochle wywaru do blendera.

Obrazek

5. Zmiksuj i ponownie dodaj do wywaru.

Obrazek

6. Na samym końcu dodaj śmietankę.

Obrazek

7. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟