Zupa grzybowa z koniakiem

Zupa grzybowa z koniakiem to nasza receptura na przetrwanie zimowych wieczorów. Po prostu palce lizać! Wręcz nie można się jej oprzeć ❤️

Obrazek
Pyszności

Przy przygotowaniu pysznej zupy pomógł nam blender marki Philips.

Składniki:

  1. 500 g pieczarki brązowe
  2. 450 ml bulion warzywny
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1 łyżka świeży tymianek
  5. 2 szczypty sól
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 1/4 szkl. koniak
  8. 3/4 szkl. śmietanka 30%
  9. 1/3 szkl. mąka
  10. 5 łyżek masło

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podsmażenia na maśle cebulki. Po chwili dodaj brązowe pieczarki.

Obrazek

2. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Dodaj również mąkę oraz koniak.

Obrazek

3. Przełóż mieszankę do garnka i dodaj bulion warzywny oraz świeży tymianek. Całość gotuj ok. 20 minut.

Obrazek

4. Po tym czasie przełóż 2 chochle wywaru do blendera.

Obrazek

5. Zmiksuj i ponownie dodaj do wywaru.

Obrazek

6. Na samym końcu dodaj śmietankę.

Obrazek

7. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek