Ten dodatek sprawi, że na zupę jarzynową spojrzysz inaczej. Nie zdołasz się oderwać
Zupa jarzynowa w czasie jesieni i zimy jest częstym wyborem na obiad. Nie ma w tym niczego dziwnego, w końcu porcja gorącej zupy z warzywami wspaniale rozgrzewa i syci na długie godziny. Można ją jednak jeszcze ulepszyć, poprzez wrzucenie do niej jednego dodatku. Tajny składnik sprawi, że na jarzynową spojrzysz zupełnie inaczej.
Zupa jarzynowa sama w sobie jest bardzo bogata w składniki i smaki, lecz okazuje się, że istnieją sposoby poprawienia jej walorów. Wystarczy do garnka dorzucić najzwyklejszy serek topiony, a danie stanie się gęste i treściwe. Idealne na zimne jesienne popołudnia.
Niektórzy, zupę jarzynową gotują na mrożonych warzywach, co część gospodyń uważa za błąd — w końcu uważa się, że mrożone produkty mają mniej wartości odżywczych i aromatu. Współczesne techniki głębokiego mrożenia minimalizują ewentualne straty, dlatego z powodzeniem można korzystać z mrożonych warzyw. My zdecydowaliśmy się jednak na świeże składniki.
Przepis na zupę jarzynową z serkiem topionym
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 por
- 1 pietruszka
- pół selera
- 150 g topionego serka
- 100 ml mleka
- sól
- pieprz
Zacznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw pod bieżącą wodą. Brokuła i kalafiora podziel na pojedyncze różyczki, pozbywając się stwardniałych części. Z pora odetnij zielone liście, a białą część posiekaj w pół talarki. Pora, pietruszkę i ziemniaki obierz, kartofle pokrój w kostkę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce.
Do garnka wlej około 2,5 litrów wody i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj do niej ziemniaki, selera oraz pietruszkę i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wrzuć do naczynia kalafiora wraz z brokułem i marchewką.
Po kolejnych 10 minutach dodaj do zupy serek topiony z mlekiem i mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jarzynową możesz zabielić również śmietaną, jednak serek nadaje jej wystarczającej gładkości. Smacznego.
Dla szczególnych głodomorów prezentujemy zupę ogórkową gotowaną na wędzonych żeberkach. Poniżej zamieszczamy film z naszego kanału na YouTube: