Jeśli nie wiecie jak zachęcić juniora do zjedzenia zupki, mamy coś, co napewno rozwiąże Wasze problemy. Tej zupce nie odmówi nawet największy niejadek!
Składniki:
Zupa koperkowa
1 szczypta kurkuma
900 ml bulion drobiowo-warzywny
2 łyżki koperek
150 ml śmietanka 18% do zup
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
2 łyżki masło
1,5 szt. marchewka starta na tarce
1/2 szt. cebula
5 szt. ziemniaki
Pulpety z indyka
300 g indyk mielony
3 łyżki bułka tarta
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżeczki koperek
mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz ze sobą mięso z indyka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz koperek. Z mieszanki uformuj pulpety i obtocz je w mące.
2. Następnie podsmaż na patelni.
3. W garnku na maśle podsmaż ze sobą cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Nie zapomnij dodać również pieprzu, soli oraz kurkumy.
4. Po dodaniu bulionu gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
5. Następnie dodaj pulpety i gotuj kolejne 12 minut na mniejszym ogniu. Dodaj koperek, a następnie stopniowo dodaj śmietankę, łącząc ją najpierw z chochlą wywaru.