Ciocia Alina zdradziła sekretny składnik zupy na mrozy. O tym rodzaju mięsa Polacy już zapomnieli

Zimne dni zbliżają się wielkimi krokami. W związku z tym czas na gorące posiłki został otwarty! Dlatego zupa na mrozy sprawdzi się idealnie. Dziś przedstawiamy sprawdzony przepis cioci Aliny na zupę na kurzych żołądkach. Może nie brzmi zachęcająco, ale smakuje obłędnie. Mocno rozgrzewa od środka i dobrze sprawdzi się w jesienne popołudnie.

Obrazek
Paulina

Kurze żołądki to skarbnica witamin i składników odżywczych, w połączeniu z ziemniakami i włoszczyzną będzie tworzyć zestawienie idealne. Robiąc tę zupę, oszczędzasz czas. Zrób jej od razu nieco więcej, by zostało na drugi dzień. Wtedy zupa smakuje najlepiej. Ciocia Alina zdradza, że z reguły widać tylko dno w garnku na drugi dzień, ale może, gdy zrobisz więcej tej potrawy, to na pewno jej nie zabraknie.

Zupa na mrozy gotowana na kurzych żołądkach

Obrazek

Składniki:

  • 1/2 kg żołądków drobnych drobiowych z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • kilka sztuk ziemniaków
  • garść zacierki
  • pęczek szczypiorku
  • liść laurowy
  • 2,5 litra wody
  • sól
  • pieprz
Obrazek
Włoszczyzna - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Sposób przygotowania:

Na sam początek myjemy dokładnie żołądki.Kroimy je w plastry i gotujemy przez około 40 minut w wodzie, aby trochę zmiękły. Do garnka dodajemy umytą włoszczyznę, którą ścieramy na tarce. Najlepiej wykorzystać do tego duże oczka tarki. Kolejno dodajemy jeden liść laurowy, pokrojoną drobno cebule i starty na tarce jeden większy ziemniak. Pozostałą część ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Cały czas kontrolujemy czy nasze żołądki i ziemniaki są już miękkie.

Kolejnym krokiem będzie dodanie zacierki i przypraw. Sól i pieprz w takiej ilości, by podkreślić delikatnie smak potrawy. Natomiast, aby zupa uzyskała wyrazisty smak, należy pamiętać, aby użyć dużej ilość pieprzu. Tak przygotowana zupę przekładamy na talerz i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Warto zjeść ją z dodatkiem chrupiącego, ciemnego pieczywa. Smacznego!

Jeśli jesteś fanem jesiennych rozgrzewających zup, to ten przepis jest dla Ciebie. Aromatyczny  krem z grzybów leśnych dobrze sprawdzi się na chłodne dni. Sprawdź jak go zrobić krok po kroku na naszym kanale YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze