PoradyZupa pomidorowa jest zbyt kwaśna? Ten składnik pozwoli ją uratować

Zupa pomidorowa jest zbyt kwaśna? Ten składnik pozwoli ją uratować

Pomidorówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pomidorówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

27.03.2023 14:17, aktual.: 27.03.2023 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podczas niedzielnego obiadu na stole królował rosół? Jest więc bardzo duże prawdopodobieństwo, że na kolejny dzień w twoim domowym menu pojawi się zupa pomidorowa. Gotuje się ją szybko, bo na bazie niedzielnego rosołu, dodając pomidory i przyprawy. A co zrobić w sytuacji, gdy ta popularna zupa wyjdzie zbyt kwaśna? Na szczęście jest na to bardzo proste rozwiązanie.

Gdybyśmy stworzyli ranking ulubionych zup Polaków, to z pewnością pomidorówka znalazłaby się w czołowej trójce zestawienia. Niezależnie od tego, czy podaje się ją z ryżem, czy ulubionym makaronem, to zachwyca smakiem i aromatem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, bo wystarczy odrobina niedzielnego rosołu. Czasem jednak mogą pojawić się dość nieprzewidziane sytuacje. Pomimo odpowiednich proporcji i sposobu przygotowania, zupa może wyjść zbyt kwaśna. Na szczęście, można temu zaradzić w bardzo prosty sposób.

Zupa pomidorowa - prawdziwy klasyk wśród zup

Zupa pomidorowa to danie, które większości osób kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Czy jest tu osoba, która nie lubi tej zupy? Z pewnością nie. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w smaku i prostocie przygotowania. Wystarczy, że dodasz koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy lub świeże pomidory do rosołu, by wyczarować tę pyszną i pożywną zupę.

Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa pomidorowa powinna mieć zbilansowany słodko-kwaśny smak. Jest on uzależniony od wielu składników, ale najważniejszą rolę odgrywają tu pomidory. Dodając je do zupy, możesz uzyskać zupełnie inny od zamierzonego efekt. Zbyt kwaśne pomidory spowodują, że i pomidorówka taka będzie. Na szczęście, jest sposób, który pomoże ci ją uratować. Wystarczy, że dodasz składnik, który z pewnością znajduje się w twojej kuchni.

Jak uratować zbyt kwaśną zupę pomidorową?

Możliwości jest kilka, ale tą najpopularniejszą będzie soda oczyszczona. Dodając pół łyżeczki sody na około 5-litrowy garnek, wyeliminujesz niepożądany kwaśny smak. Jak to możliwe? Soda jest składnikiem o odczynie zasadowym, który pomaga odkwasić zupę. Co ważne, ma ona neutralny smak, przez co ty, jak i twoi domownicy, w ogóle nie poczujecie tego, że została wykorzystana. Zupa pomidorowa wyjdzie przepyszna!

Soda oczyszczona - Pyszności; Foto: Canva.com
Soda oczyszczona - Pyszności; Foto: Canva.com

Soda oczyszczona nie jest jedyną możliwością. W zależności, od tego, jakie składniki masz w swoim domu, pomidorową, jak i inne zupy, możesz odkwasić również poprzez wykorzystanie:

  • miodu lub cukru - słodki smak podbija smak kwaśnych potraw; pamiętaj, by stosować te produkty z rozsądkiem;
  • śmietany lub mleka - dodatek śmietany kremówki zminimalizuje kwasowość zupy; im tłustsza śmietana, tym lepiej;
  • słodkich warzyw - świetnie sprawdzi się tu marchew, dynia lub bataty;
  • ryż - podaje się go dość często z zupą pomidorową - teraz już wiesz, dlaczego.

A co powiesz na wielkanocny krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: