Zupa pomidorowa jest zbyt kwaśna? Ten składnik pozwoli ją uratować
Podczas niedzielnego obiadu na stole królował rosół? Jest więc bardzo duże prawdopodobieństwo, że na kolejny dzień w twoim domowym menu pojawi się zupa pomidorowa. Gotuje się ją szybko, bo na bazie niedzielnego rosołu, dodając pomidory i przyprawy. A co zrobić w sytuacji, gdy ta popularna zupa wyjdzie zbyt kwaśna? Na szczęście jest na to bardzo proste rozwiązanie.
27.03.2023 | aktual.: 27.03.2023 14:30
Gdybyśmy stworzyli ranking ulubionych zup Polaków, to z pewnością pomidorówka znalazłaby się w czołowej trójce zestawienia. Niezależnie od tego, czy podaje się ją z ryżem, czy ulubionym makaronem, to zachwyca smakiem i aromatem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, bo wystarczy odrobina niedzielnego rosołu. Czasem jednak mogą pojawić się dość nieprzewidziane sytuacje. Pomimo odpowiednich proporcji i sposobu przygotowania, zupa może wyjść zbyt kwaśna. Na szczęście, można temu zaradzić w bardzo prosty sposób.
Zupa pomidorowa - prawdziwy klasyk wśród zup
Zupa pomidorowa to danie, które większości osób kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Czy jest tu osoba, która nie lubi tej zupy? Z pewnością nie. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w smaku i prostocie przygotowania. Wystarczy, że dodasz koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy lub świeże pomidory do rosołu, by wyczarować tę pyszną i pożywną zupę.
Zupa pomidorowa powinna mieć zbilansowany słodko-kwaśny smak. Jest on uzależniony od wielu składników, ale najważniejszą rolę odgrywają tu pomidory. Dodając je do zupy, możesz uzyskać zupełnie inny od zamierzonego efekt. Zbyt kwaśne pomidory spowodują, że i pomidorówka taka będzie. Na szczęście, jest sposób, który pomoże ci ją uratować. Wystarczy, że dodasz składnik, który z pewnością znajduje się w twojej kuchni.
Jak uratować zbyt kwaśną zupę pomidorową?
Możliwości jest kilka, ale tą najpopularniejszą będzie soda oczyszczona. Dodając pół łyżeczki sody na około 5-litrowy garnek, wyeliminujesz niepożądany kwaśny smak. Jak to możliwe? Soda jest składnikiem o odczynie zasadowym, który pomaga odkwasić zupę. Co ważne, ma ona neutralny smak, przez co ty, jak i twoi domownicy, w ogóle nie poczujecie tego, że została wykorzystana. Zupa pomidorowa wyjdzie przepyszna!
Soda oczyszczona nie jest jedyną możliwością. W zależności, od tego, jakie składniki masz w swoim domu, pomidorową, jak i inne zupy, możesz odkwasić również poprzez wykorzystanie:
- miodu lub cukru - słodki smak podbija smak kwaśnych potraw; pamiętaj, by stosować te produkty z rozsądkiem;
- śmietany lub mleka - dodatek śmietany kremówki zminimalizuje kwasowość zupy; im tłustsza śmietana, tym lepiej;
- słodkich warzyw - świetnie sprawdzi się tu marchew, dynia lub bataty;
- ryż - podaje się go dość często z zupą pomidorową - teraz już wiesz, dlaczego.
A co powiesz na wielkanocny krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: