Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. Smak dzieciństwa i tradycji

Szczawiowa to lekka, zdrowa i idealna na lato potrawa. Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler nie ma sobie równych i z miejsca przenosi nas w czasy dzieciństwa. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź jak ją wykonać!

Obrazek
Agnieszka

Tani i zdrowy szczaw

Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler.

Szczaw nie jest drogim warzywem. Latem można go kupić prawie wszędzie. Często nawet sami możemy go zebrać na łące. To smaczne warzywo zawiera wiele cennych dla naszego organizmu elementów, takich jak żelazo, potas, magnez, cynk czy witamina C. Dodatkowo jest niskokaloryczne - 100 g szczawiu odpowiada 20 kcal.

Szczaw świetnie sprawdzi się w postaci zupy szczawiowej. Magda Gessler podzieliła się z nami rewelacyjnym przepisem na to danie. Jest proste i szybkie w wykonaniu. Zachwyci smakiem niejednego fana szczawiu!

Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler - przepis

Składniki potrzebne do wykonania zupy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1,2 l bulionu
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz

Sposób wykonania zupy:

  1. Szczaw dokładnie opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj warzywo. W następnej kolejności dwa ząbki czosnku pokrój na drobne kawałeczki bądź przeciśnij je przez praskę.
  2. Przygotuj 1,2 l bulionu - polecamy użyć żeberek wieprzowych.
  3. W oddzielnym garnku rozpuść 50 g masła i wrzuć do niego uprzednio rozdrobniony czosnek. Po chwili wlej do garnka gorący bulion. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  4. W miseczce zmieszaj żółtka ze śmietaną. Następnie powoli wlewaj mieszaninę do zupy. Pamiętaj, żeby podczas dodawania żółtek ze śmietaną, cały czas mieszać zupę.
  5. Dopraw zupę pieprzem i solą. Danie najlepiej podawać z jajkiem na twardo i grzankami. Jeśli nie przepadasz za grzankami, podaj zupę z ugotowanymi ziemniakami. Warzywa te świetnie pasują do szczawiu.

Lato to idealna pora na szczaw. Od teraz już wiesz jak w prosty sposób przygotować pyszną zupę szczawiową. Nie trać czasu i wypróbuj już dziś ten fantastyczny przepis Magdy Gessler.

Jeśli chcesz przygotować równie pyszną zupę, ale z dodatkiem innych warzyw - polecamy nasz pomysł na zupę brokułową z ziemniakami!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze