PrzepisZupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. Smak dzieciństwa i tradycji

Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. Smak dzieciństwa i tradycji

Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. Smak dzieciństwa i tradycji
Agnieszka
05.06.2022 12:01

Szczawiowa to lekka, zdrowa i idealna na lato potrawa. Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler nie ma sobie równych i z miejsca przenosi nas w czasy dzieciństwa. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź jak ją wykonać!

Tani i zdrowy szczaw

Obraz

Szczaw nie jest drogim warzywem. Latem można go kupić prawie wszędzie. Często nawet sami możemy go zebrać na łące. To smaczne warzywo zawiera wiele cennych dla naszego organizmu elementów, takich jak żelazo, potas, magnez, cynk czy witamina C. Dodatkowo jest niskokaloryczne - 100 g szczawiu odpowiada 20 kcal.

Szczaw świetnie sprawdzi się w postaci zupy szczawiowej. Magda Gessler podzieliła się z nami rewelacyjnym przepisem na to danie. Jest proste i szybkie w wykonaniu. Zachwyci smakiem niejednego fana szczawiu!

Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler - przepis

Składniki potrzebne do wykonania zupy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1,2 l bulionu
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz

Sposób wykonania zupy:

  1. Szczaw dokładnie opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Posiekaj warzywo. W następnej kolejności dwa ząbki czosnku pokrój na drobne kawałeczki bądź przeciśnij je przez praskę.
  2. Przygotuj 1,2 l bulionu - polecamy użyć żeberek wieprzowych.
  3. W oddzielnym garnku rozpuść 50 g masła i wrzuć do niego uprzednio rozdrobniony czosnek. Po chwili wlej do garnka gorący bulion. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  4. W miseczce zmieszaj żółtka ze śmietaną. Następnie powoli wlewaj mieszaninę do zupy. Pamiętaj, żeby podczas dodawania żółtek ze śmietaną, cały czas mieszać zupę.
  5. Dopraw zupę pieprzem i solą. Danie najlepiej podawać z jajkiem na twardo i grzankami. Jeśli nie przepadasz za grzankami, podaj zupę z ugotowanymi ziemniakami. Warzywa te świetnie pasują do szczawiu.

Lato to idealna pora na szczaw. Od teraz już wiesz jak w prosty sposób przygotować pyszną zupę szczawiową. Nie trać czasu i wypróbuj już dziś ten fantastyczny przepis Magdy Gessler.

Jeśli chcesz przygotować równie pyszną zupę, ale z dodatkiem innych warzyw - polecamy nasz pomysł na zupę brokułową z ziemniakami!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także