Krem z 40 ząbków czosnku

Zima to czas kiedy wielu z nas cierpi z powodu ataków grypy, dlatego też postanowiliśmy znaleźć rozwiązanie, które pomoże skutecznie walczyć z chorobą.

Obrazek
Pyszności

A jest nim pyszna zupa krem z 40 ząbków czosnku!

Składniki:

  1. 40 ząbków czosnek
  2. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  3. 1 szt. cebula
  4. 4 szt. ziemniaki
  5. 1 litr bulion warzywny
  6. 1 łyżka tymianek świeży
  7. 1/2 szt. cytryna sok
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. plastry boczku jako dekoracja

Sposób przygotowania:

1. 30 sztuk czosnku umieść w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W garnku połącz ze sobą cebulę, 10 ząbków czosnku oraz ziemniaki.

Obrazek

3. Następnie dodaj bulion, tymianek, sól oraz pieprz. Gotuj przez 20 minut.

Obrazek

4. Przełóż podpieczony czosnek do garnka z zupą.

Obrazek

5. Po czym zblenduj na krem i dodaj sok z połówki cytryny.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze