Raz spróbujesz tej zupy i zapomnisz o rosole. Smakuje wyjątkowo
Jeśli lubisz azjatyckie smaki, ta zupa z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle aromatyczna, sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa. Zaskocz rodzinę i w niedzielę zamiast rosołu zaserwuj coś innego. Oto zupa z kimchi i tofu.
07.03.2023 | aktual.: 12.04.2023 09:50
Zupa z kimchi i tofu to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli azjatyckiej kuchni. Kimchi, czyli koreańska kiszonka, uchodzi za najzdrowsze danie świata. Na dodatek fantastycznie smakuje. Podobno Koreańczycy zaczynają dzień właśnie od porcji tego przysmaku. Kimchi bez trudu znajdziesz w każdym supermarkecie.
Na blogu znajdziesz również przepis na: Dorsza w papilotach
Bulion z pieczonych warzyw – przepis
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 główka czosnku
- 1 por
- kilka suszonych grzybów shiitake
- 2 kawałki trawy cytrynowej
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 suszona papryczka chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- natka pietruszki
- suszony lubczyk
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki nasion pieprzu
- sól morska
- 3 litry zimnej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Warzywa obierz i umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż: pokrojone warzywa, cebulę, czosnek w łupinkach. Dodaj przyprawy, skrop oliwą i piecz przez około 50 minut.
Upieczone warzywa razem z przyprawami przełóż do garnka, zalej zimną wodą i wolno gotuj. Dodaj zioła, liście laurowe, imbir, trawę cytrynową i suszone grzyby. Gotuj pod przykryciem przez 2 godziny. Wywar ma lekko pyrkać.
Pod koniec gotowania przecedź bulion przez sito i wlej ponownie do garnka. Dodaj olej sezamowy i ryżowy, sos sojowy i rybny. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bulion można przechowywać w słoiku do 2 tygodni w lodówce lub przelać do foremki na kostki lodu i zamrozić. W zamrażalniku bulion można trzymać do 6 miesięcy.
Zupa z kimchi i tofu – przepis
Składniki:
- 600 ml bulionu z pieczonych warzyw
- 200 g chińskiego jajecznego makaronu – świeżego lub suszonego
- 100 g wędzonego tofu
- 100 g kimchi lub według uznania
- 3 łyżki sosu ponzu
- grzyby z gotowania bulionu
- sezam
- listki selera naciowego
Sposób przygotowania:
Grzyby pokrój w paski, a tofu w kostkę. W garnku podgrzej bulion i wrzuć makaron – świeży na 1 minutę, suszony na 5 minut. Kiedy makaron jest gotowy, wyłącz grzanie i dodaj sos ponzu. Wymieszaj i przelej zupę do miseczek. Do każdej porcji dodaj tofu, porcję kimchi i posyp sezamem. Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi tę recepturę na makaron z różowym sosem z kieliszka na wino.