Orzeźwiająca i pyszna zupa ze świeżych ogórków - przepis. Jak ją zrobić?
Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni. A czy przeszło ci przez myśl, że można ją zrobić nie tylko z kiszonych, ale również ze świeżych ogórków? Jeśli nie, to zupa z ogórków gruntowych to pomysł na letni posiłek, który powinien zachwycić ciebie, twoją rodzinę i gości. Jeśli nie miałeś okazji przetestować tego przepisu, to czas nadrobić zaległości!
19.07.2023 09:15
Latem, kiedy z nieba leje się żar, znacznie rzadziej sięgamy po gęste rozgrzewające zupy. Wyjątkiem są orzeźwiające chłodniki i lekkie zupy owocowe. Zupa z ogórków gruntowych może nie jest chłodnikiem, czy zupą owocową, które królują latem na stołach, ale na pewno jest warta wypróbowania. Skoro można zrobić zupę z dyni, cukinii, to dlaczego nie można by jej zrobić też z ogórków. Jest kremowa, zielona i zaskakująco pyszna. Najważniejszym atutem jest jednak prostota jej przygotowania.
Zupa z ogórków — pomysł na zaskakująco pyszne letnie danie
Sezon ogórkowy to przede wszystkim ten czas, kiedy większość osób decyduje się przygotować rozmaite przetwory, czy mizerię. Warto sięgnąć po coś nietypowego, co zaskoczy smakiem, aromatem i prostotą przygotowania. Taka właśnie jest zupa z ogórków. To pomysł na zupę do obiadu, którą można zrobić na tygodniu lub w przypadku wizyty gości. Same ogórki, które są podstawą tej smacznej zupy, to warzywo, które warto spożywać w różnej formie.
Ogórek jest niskokalorycznym warzywem, które głównie składa się z wody, stanowiącą ponad 95 proc. jego zawartości. Ogórki zawierają niewielkie ilości witamin takich jak A, C, B6 i K, oraz śladowe ilości mikroelementów, takich jak potas, fosfor, wapń i magnez. Są również prawdziwym źródłem fitoskładników. Spożywanie ogórków jest zatem wartościowe ze względu na zawarte w nich składniki przeciwutleniające, które mogą pomóc w opóźnieniu procesu starzenia się oraz zapobieganiu nowotworom.
Przepis na zupę z ogórków — jak przygotować ten smaczny posiłek?
Jeśli zdecydujesz się na zupę z ogórków, to z pewnością zauważysz, że jest to bardzo łatwe w przygotowaniu danie. W połączeniu z innymi produktami i koperkiem jest prawdziwym przysmakiem, idealnym na letnią porę, gdy trwa akurat sezon na ogórki. Nie czekaj dłużej i wypróbuj ten wyjątkowy przepis.
Składniki:
- cebula
- 500 g świeżych ogórków gruntowych
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 80 g ryżu
- pół pęczka koperku
- 100 ml śmietany lub roślinnego zmiennika.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Dodaj czosnek, posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- W następnej kolejności dodaj pokrojone, ale nieobrane ogórki. Smaż przez 2-4 minuty.
- Wsyp do garnka suchy ryż. Podsmażaj go do momentu, aż stanie się szklisty.
- Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Wykorzystując blender, zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj koperek i śmietanę.
- Podaj zupę z ogórków z grzankami. Smacznego!