Orzeźwiająca i pyszna zupa ze świeżych ogórków - przepis. Jak ją zrobić?

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni. A czy przeszło ci przez myśl, że można ją zrobić nie tylko z kiszonych, ale również ze świeżych ogórków? Jeśli nie, to zupa z ogórków gruntowych to pomysł na letni posiłek, który powinien zachwycić ciebie, twoją rodzinę i gości. Jeśli nie miałeś okazji przetestować tego przepisu, to czas nadrobić zaległości!

ObrazekZupa z ogórków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Latem, kiedy z nieba leje się żar, znacznie rzadziej sięgamy po gęste rozgrzewające zupy. Wyjątkiem są orzeźwiające chłodniki i lekkie zupy owocowe. Zupa z ogórków gruntowych może nie jest chłodnikiem, czy zupą owocową, które królują latem na stołach, ale na pewno jest warta wypróbowania. Skoro można zrobić zupę z dyni, cukinii, to dlaczego nie można by jej zrobić też z ogórków. Jest kremowa, zielona i zaskakująco pyszna. Najważniejszym atutem jest jednak prostota jej przygotowania.

Zupa z ogórków — pomysł na zaskakująco pyszne letnie danie

Sezon ogórkowy to przede wszystkim ten czas, kiedy większość osób decyduje się przygotować rozmaite przetwory, czy mizerię. Warto sięgnąć po coś nietypowego, co zaskoczy smakiem, aromatem i prostotą przygotowania. Taka właśnie jest zupa z ogórków. To pomysł na zupę do obiadu, którą można zrobić na tygodniu lub w przypadku wizyty gości. Same ogórki, które są podstawą tej smacznej zupy, to warzywo, które warto spożywać w różnej formie.

Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe

Ogórek jest niskokalorycznym warzywem, które głównie składa się z wody, stanowiącą ponad 95 proc. jego zawartości. Ogórki zawierają niewielkie ilości witamin takich jak A, C, B6 i K, oraz śladowe ilości mikroelementów, takich jak potas, fosfor, wapń i magnez. Są również prawdziwym źródłem fitoskładników. Spożywanie ogórków jest zatem wartościowe ze względu na zawarte w nich składniki przeciwutleniające, które mogą pomóc w opóźnieniu procesu starzenia się oraz zapobieganiu nowotworom.

Przepis na zupę z ogórków — jak przygotować ten smaczny posiłek?

Jeśli zdecydujesz się na zupę z ogórków, to z pewnością zauważysz, że jest to bardzo łatwe w przygotowaniu danie. W połączeniu z innymi produktami i koperkiem jest prawdziwym przysmakiem, idealnym na letnią porę, gdy trwa akurat sezon na ogórki. Nie czekaj dłużej i wypróbuj ten wyjątkowy przepis.

Składniki:

  • cebula
  • 500 g świeżych ogórków gruntowych
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 80 g ryżu
  • pół pęczka koperku
  • 100 ml śmietany lub roślinnego zmiennika.
Obrazek
Przygotowanie zupy ze świeżych ogórków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Dodaj czosnek, posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  2. W następnej kolejności dodaj pokrojone, ale nieobrane ogórki. Smaż przez 2-4 minuty.
  3. Wsyp do garnka suchy ryż. Podsmażaj go do momentu, aż stanie się szklisty.
  4. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  5. Wykorzystując blender, zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj koperek i śmietanę.
  6. Podaj zupę z ogórków z grzankami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇