Krem dyniowy

Ten krem doskonale sprawdzi się jako propozycja na długie, jesienne wieczory. My jesteśmy jak najbardziej na tak, a Wy?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 kg dynia
  2. 4 szt. gruszka
  3. 1/2 szkl. nasiona słonecznika
  4. 2 szt. cebula
  5. 2 łyżki imbir posiekany
  6. 1 szt. papryczka chilli
  7. 1 l bulion warzywny
  8. 200 ml jogurt naturalny
  9. 1/3 szkl. oliwa z oliwek z podziałem na pół
  10. 1-2 łyżeczki sól gruboziarnista
  11. 1/2 szkl. pestki dyni

Sposób przygotowania:

1. Podziel dynie na kawałki (jak na zdjęciu poniżej). Następnie polej je oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W upieczonych kawałkach dyni oddziel ich zawartość od skórki.

Obrazek

3. Następnie połącz w garnku cebulę, imbir, gruszki oraz dynie.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o bulionie warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

Obrazek

5. Po czym dodaj sól i papryczki chilli. Zblednuj na krem.

Obrazek

6. Przelej krem do talerza. Następnie dodaj oliwę z oliwek, jogurt, pestki dyni i płatki chilli. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier