Tych zup nigdy nie gotuj na rosole. Zniszczysz ich smak i niepowtarzalny charakter

Nieraz zdarza się, że przygotowujemy zupę na rosole. Jedną z takich potraw jest pomidorówka, która często gości na naszym stole podczas obiadów. Niestety okazuje się, że dla niektórych dań, rosół nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jakie zupy nie smakują dobrze gotowane na rosole? Poniżej rozwiewamy wątpliwości.

ObrazekTych zup nie gotuj na rosole. Zniszczysz ich smak - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Jakich zup nie gotować na rosole?

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół stanowi uniwersalny składnik wielu zup. Wzbogaca on je nie tylko we wspaniały aromat, ale również wyjątkowy smak. Okazuje się jednak, że do przygotowania niektórych potraw nie potrzebujemy takiego wywaru. Poniżej podajemy kilka z nich.

  • Kartoflanka

Smak kartoflanki zawdzięczamy głównie ziemniakom oraz boczkowi i kiełbasy. To właśnie te składniki powinny dominować w  tej wyjątkowej potrawie. Poza tym, w skład zupy wchodzą również takie warzywa jak marchew, cebula, czy seler.

  • Wodzianka

Wodzianka to wyjątkowa zupa, szczególnie popularna na Śląsku. Do przygotowania wodzianki wystarczy jedynie czerstwy chleb, wrzątek, tłuszcz np. smalec i czosnek. Niekiedy dodawana jest również cebula.

  • Chłodnik

Chłodnik powstaje z reguły na bazie warzyw bądź owoców. Dodatkowo zupa ta podawana jest na zimno - jej temperatura nie powinna przekraczać 14 stopni Celsjusza. Chłodnik jest lekki i orzeźwiający, wspaniale sprawdzi się latem na obiad.

  • Zalewajka

Zalewajka to zupa jedyna w swoim rodzaju. W jej skład wchodzą m.in. ziemniaki oraz żur z zakwasu chlebowego. Czasami wzbogaca się ją również w kiełbasę, boczek lub suszone grzyby.

Oprócz tego zaliczamy tutaj wszystkie zupy, które powstały z dodatkiem zakwasu. Do takich potraw nie potrzebujemy rosołu.

Jakie zupy warto gotować na rosole?

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Wśród zup, które wspaniale wyjdą na rosole możemy zaliczyć pomidorówkę, ogórkową, czy krupnik. Poza tym obecność tego mięsnego wywaru wzbogaci smak wielu innych potraw. Idealnie sprawdzi się również do przygotowania grochówki, czy pysznych zup kremowych. Oprócz tego niekiedy rosół stanowi świetny dodatek do risotto, czy sosów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej