PrzepisZwyciężczyni „MasterChefa Junior” gotuje na jachcie. Radzi sobie lepiej niż niejeden szef kuchni

Zwyciężczyni „MasterChefa Junior” gotuje na jachcie. Radzi sobie lepiej niż niejeden szef kuchni

Bycie profesjonalnym kucharzem to ciężki kawałek chleba. Zostanie szefem kuchni — to wyzwanie jeszcze trudniejsze. Tymczasem Hela Kłobucka, zwyciężczyni "MasterChefa Juniora" sprawia wrażenia, jakby podążanie tą drogą nie sprawiało jej żadnej trudności. Ostatnio młoda kucharka pokazała, że potrafi gotować nawet w trudnych warunkach. Zobacz, co przyrządziła na... jachcie!

Hela Kłobucka przyrządziła krewetki na otwartym morzu! - Pyszności; foto: YouTube
Hela Kłobucka przyrządziła krewetki na otwartym morzu! - Pyszności; foto: YouTube

04.07.2023 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odwaga, wytrwałość, silna wolna i mnóstwo, naprawdę mnóstwo talentu. Te wszystkie cechy sprawiły, że Hela Kłobucka zwyciężyła siódmą edycję "MasterChefa Juniora". Dwunastoletnia wówczas poznanianka zachwyciła jury swoimi popisowymi daniami, a dzisiaj pokazuje, że niestraszne jest jej gotowanie również na środku morza.

Hela Kłobucka gotuje na jachcie - Pyszności; foto: Canva
Hela Kłobucka gotuje na jachcie - Pyszności; foto: Canva

Być może to właśnie nietypowe warunki, w których przyszło gotować młodej mistrzyni kulinarnej, sprawiły, że wybór głównego składnika padł na krewetki. Przyrządzona przez Helę potrawa zdaje się niemal pachnieć przez ekran; wygląda bosko i z całą pewnością tak samo smakuje. Jak się tego dowiedzieć? Najpierw zobacz przepis zwyciężczyni kulinarnego show. Następnie wciel go w życie i daj nam znać, jak wyszło. My też właśnie się za to zabieramy!

Krewetki z czosnkiem by Hela Kłobucka

Składniki:

  • 10-12 dużych krewetek,
  • 1 główka czosnku,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chilli,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki obierz. Hela Kłobucka poleca pozostawić im ogon i głowy, ponieważ — jak tłumaczy — jest w nich najwięcej smaku, którego nie chcemy przecież zmarnować. Nakrój je po całej długości (od strony grzbietu) i wyciągnij przewód pokarmowy.
  2. Rozgrzej patelnię i smaż krewetki po minucie z obu stron. Po tym czasie zalej je oliwą z oliwek. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  3. Po chwili możesz już doprawić danie. Dodaj sporą garstkę cukru, sól, odrobinę płatków chilli i świeżo mielony pieprz.
  4. Do krewetek wlej teraz nieco białego wina i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe! Ta potrawa doskonale smakuje z pajdą świeżego pieczywa, a Hela Kłobucka rekomenduje zjadanie jej prosto z patelni. Smacznego!