Zwykłe gołąbki odchodzą do lamusa. Wydrążam główkę kapusty i pakuję w nią pyszny farsz
Faszerowana główka kapusty to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dzięki niej możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem pełnym smaku i aromatu.
Kiedy myślimy o tradycyjnych gołąbkach, od razu przywołujemy smak znany z rodzimej kuchni. Jednak istnieje sposób na przywrócenie tego klasyka w nowej odsłonie pełnej nietuzinkowych aromatów. Głównym bohaterem tego dania jest główka kapusty wypełniona mięsem mielonym, ryżem oraz sosem pomidorowym – to efektowna alternatywa dla typowych gołąbków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Kapusta faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 400 g mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
- 250 g passaty pomidorowej,
- 100 g ugotowanego ryżu,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 400 ml bulionu drobiowego.
Sposób przygotowania:
- Do wykonania tego dania potrzebujesz średniej wielkości białej kapusty. Aby ją przygotować, odetnij dolną część przy głąbie i wydrąż środek za pomocą łyżki stołowej.
- Następnie wnętrze uzupełnij mielonym mięsem zmieszanym z passatą pomidorową i ryżem, do których dodaj posiekaną cebulę, paprykę, sproszkowany czosnek, majeranek oraz przyprawy do smaku.
- Następnie umieść kapustę w dużym naczyniu i zalej całość gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp danie startym serem.
- Po wyjęciu z piekarnika gotową kapustę ostrożnie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
- Kapustę krój na kawałki tak jak ciasto i serwuj z ulubionymi dodatkami.
Taki sposób przygotowania potrawy na nowo przybliża nas do korzeni kuchni, oferując jednocześnie powiew świeżości. Z takim daniem na stole, każdy obiad stanie się wyjątkowym, kulinarnym doświadczeniem.