Zwykłe gołąbki odchodzą do lamusa. Wydrążam główkę kapusty i pakuję w nią pyszny farsz

Faszerowana główka kapusty to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dzięki niej możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem pełnym smaku i aromatu.

Faszerowana główka kapustyFaszerowana główka kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Supratchai Pimpaeng

Kiedy myślimy o tradycyjnych gołąbkach, od razu przywołujemy smak znany z rodzimej kuchni. Jednak istnieje sposób na przywrócenie tego klasyka w nowej odsłonie pełnej nietuzinkowych aromatów. Głównym bohaterem tego dania jest główka kapusty wypełniona mięsem mielonym, ryżem oraz sosem pomidorowym – to efektowna alternatywa dla typowych gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Kapusta faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 400 g mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 ml bulionu drobiowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do wykonania tego dania potrzebujesz średniej wielkości białej kapusty. Aby ją przygotować, odetnij dolną część przy głąbie i wydrąż środek za pomocą łyżki stołowej.
  2. Następnie wnętrze uzupełnij mielonym mięsem zmieszanym z passatą pomidorową i ryżem, do których dodaj posiekaną cebulę, paprykę, sproszkowany czosnek, majeranek oraz przyprawy do smaku.
  3. Następnie umieść kapustę w dużym naczyniu i zalej całość gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp danie startym serem.
  5. Po wyjęciu z piekarnika gotową kapustę ostrożnie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Kapustę krój na kawałki tak jak ciasto i serwuj z ulubionymi dodatkami.

Taki sposób przygotowania potrawy na nowo przybliża nas do korzeni kuchni, oferując jednocześnie powiew świeżości. Z takim daniem na stole, każdy obiad stanie się wyjątkowym, kulinarnym doświadczeniem.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców