Zwykłe gołąbki odchodzą do lamusa. Wydrążam główkę kapusty i pakuję w nią pyszny farsz

Faszerowana główka kapusty to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dzięki niej możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem pełnym smaku i aromatu.

Faszerowana główka kapustyFaszerowana główka kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Supratchai Pimpaeng

Kiedy myślimy o tradycyjnych gołąbkach, od razu przywołujemy smak znany z rodzimej kuchni. Jednak istnieje sposób na przywrócenie tego klasyka w nowej odsłonie pełnej nietuzinkowych aromatów. Głównym bohaterem tego dania jest główka kapusty wypełniona mięsem mielonym, ryżem oraz sosem pomidorowym – to efektowna alternatywa dla typowych gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Kapusta faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 400 g mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 ml bulionu drobiowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do wykonania tego dania potrzebujesz średniej wielkości białej kapusty. Aby ją przygotować, odetnij dolną część przy głąbie i wydrąż środek za pomocą łyżki stołowej.
  2. Następnie wnętrze uzupełnij mielonym mięsem zmieszanym z passatą pomidorową i ryżem, do których dodaj posiekaną cebulę, paprykę, sproszkowany czosnek, majeranek oraz przyprawy do smaku.
  3. Następnie umieść kapustę w dużym naczyniu i zalej całość gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp danie startym serem.
  5. Po wyjęciu z piekarnika gotową kapustę ostrożnie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Kapustę krój na kawałki tak jak ciasto i serwuj z ulubionymi dodatkami.

Taki sposób przygotowania potrawy na nowo przybliża nas do korzeni kuchni, oferując jednocześnie powiew świeżości. Z takim daniem na stole, każdy obiad stanie się wyjątkowym, kulinarnym doświadczeniem.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa