Zwykłe gołąbki odchodzą do lamusa. Wydrążam główkę kapusty i pakuję w nią pyszny farsz

Faszerowana główka kapusty to interesująca alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dzięki niej możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem pełnym smaku i aromatu.

Faszerowana główka kapustyFaszerowana główka kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Supratchai Pimpaeng

Kiedy myślimy o tradycyjnych gołąbkach, od razu przywołujemy smak znany z rodzimej kuchni. Jednak istnieje sposób na przywrócenie tego klasyka w nowej odsłonie pełnej nietuzinkowych aromatów. Głównym bohaterem tego dania jest główka kapusty wypełniona mięsem mielonym, ryżem oraz sosem pomidorowym – to efektowna alternatywa dla typowych gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Kapusta faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 400 g mielonego mięsa (łopatka lub szynka),
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 ml bulionu drobiowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do wykonania tego dania potrzebujesz średniej wielkości białej kapusty. Aby ją przygotować, odetnij dolną część przy głąbie i wydrąż środek za pomocą łyżki stołowej.
  2. Następnie wnętrze uzupełnij mielonym mięsem zmieszanym z passatą pomidorową i ryżem, do których dodaj posiekaną cebulę, paprykę, sproszkowany czosnek, majeranek oraz przyprawy do smaku.
  3. Następnie umieść kapustę w dużym naczyniu i zalej całość gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp danie startym serem.
  5. Po wyjęciu z piekarnika gotową kapustę ostrożnie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Kapustę krój na kawałki tak jak ciasto i serwuj z ulubionymi dodatkami.

Taki sposób przygotowania potrawy na nowo przybliża nas do korzeni kuchni, oferując jednocześnie powiew świeżości. Z takim daniem na stole, każdy obiad stanie się wyjątkowym, kulinarnym doświadczeniem.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇