Zwykły kubek ceramiczny w 30 sekund pomoże pozbyć się irytującego problemu

Kiedy w kuchni brakuje jakiegoś podstawowego produktu czy sprzętu, prawdziwy kucharz nie załamuje rąk, tylko staje się... kulinarnym MacGyverem. Tępy nóż? Ledwo trąca tarka? Chwyć za ceramiczny kubek i napraw je w kilka chwil!

Niebieski kubek ceramicznyNiebieski kubek ceramiczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma nic gorszego podczas gotowania, od posługiwania się tępym nożem. Piszemy te słowa z pełną mocą i przekonaniem. Nic, nawet obieranie jajek, płacz przy cebuli, czyszczenie przypalonego garnka i rozdzielanie żółtek od białek, nie jest bardziej irytujące, niż to.

Co więcej, jest to również znacznie bardziej niebezpieczne. Wbrew pozorom używanie tępego noża zwiększa prawdopodobieństwo skaleczenia. Paradoks? Wcale nie. Prawidłowo działające ostrze porusza się tak, jak je nakierujemy. Tępe natomiast zmienia kierunek cięcia, uskakuje, ześlizguje się i dokonuje innych tego typu nieprzewidzianych ruchów. A to grozi poważnymi zacięciami i potrzebą przerwania pracy w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Nie masz ostrzałki? Użyj kubka!

Niestety konieczność posiadania ostrzałki w kuchni nadal bywa bagatelizowana przez wiele osób. To błąd, bo nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby posługiwać się doskonale naostrzonymi nożami. Różnicę zauważa się w momencie, gdy musimy pokroić coś z dużą precyzją lub szybkością. Tępe ostrze, zamiast gładko ciąć powierzchnię pora, szczypiorku czy cebuli, miażdży ją i wywołuje piekący zapach i nieapetyczny wygląd.

Jeśli znalazłeś się w sytuacji, w której twoje ostrza wymagają szybkiego naostrzenia, a ty w kuchennych zbiorach nie masz akurat ostrzałki, możesz jeszcze spróbować ratować się... ceramicznym kubkiem. W kilka chwil noże powinny być ponownie ostre. Jak to zrobić?

Kubek odwróć do góry dnem. Teraz zacznij przesuwać ostrze po nieszkliwionej krawędzi, utrzymując kąt około 15 - 20 stopni. Przeprowadź tę czynność z obu stron ostrza. Po 30 sekundach powinieneś już odczuć wyraźną różnicę.

Jak dbać o noże kuchenne?

Większość kucharzy zdecydowanie odradza mycia noży w zmywarkach. Jeśli już to robisz, to upewnij się, że ich krawędź podczas pracy urządzenia nie będzie miała styczności z innymi rzeczami. Myj je regularnie, nie pozwalaj na zasychanie na ich ostrzach jedzenia i przechowuj w ładzie.

Ręczne mycie noży jest bezpieczniejsze, niż użycie zmywarki
Ręczne mycie noży jest bezpieczniejsze, niż użycie zmywarki © canva.com

Ciekawym patentem jest też pielęgnacja ostrz za pomocą papieru do pieczenia. Wszystko za sprawą woskowanej powłoki, którą posiada ten gadżet. Więcej na ten temat przeczytasz w innym naszym artykule.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇