PoradyZwykły kubek ceramiczny w 30 sekund pomoże pozbyć się irytującego problemu

Zwykły kubek ceramiczny w 30 sekund pomoże pozbyć się irytującego problemu

Niebieski kubek ceramiczny
Niebieski kubek ceramiczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.08.2023 12:28

Kiedy w kuchni brakuje jakiegoś podstawowego produktu czy sprzętu, prawdziwy kucharz nie załamuje rąk, tylko staje się... kulinarnym MacGyverem. Tępy nóż? Ledwo trąca tarka? Chwyć za ceramiczny kubek i napraw je w kilka chwil!

Nie ma nic gorszego podczas gotowania, od posługiwania się tępym nożem. Piszemy te słowa z pełną mocą i przekonaniem. Nic, nawet obieranie jajek, płacz przy cebuli, czyszczenie przypalonego garnka i rozdzielanie żółtek od białek, nie jest bardziej irytujące, niż to.

Co więcej, jest to również znacznie bardziej niebezpieczne. Wbrew pozorom używanie tępego noża zwiększa prawdopodobieństwo skaleczenia. Paradoks? Wcale nie. Prawidłowo działające ostrze porusza się tak, jak je nakierujemy. Tępe natomiast zmienia kierunek cięcia, uskakuje, ześlizguje się i dokonuje innych tego typu nieprzewidzianych ruchów. A to grozi poważnymi zacięciami i potrzebą przerwania pracy w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz ostrzałki? Użyj kubka!

Niestety konieczność posiadania ostrzałki w kuchni nadal bywa bagatelizowana przez wiele osób. To błąd, bo nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby posługiwać się doskonale naostrzonymi nożami. Różnicę zauważa się w momencie, gdy musimy pokroić coś z dużą precyzją lub szybkością. Tępe ostrze, zamiast gładko ciąć powierzchnię pora, szczypiorku czy cebuli, miażdży ją i wywołuje piekący zapach i nieapetyczny wygląd.

Jeśli znalazłeś się w sytuacji, w której twoje ostrza wymagają szybkiego naostrzenia, a ty w kuchennych zbiorach nie masz akurat ostrzałki, możesz jeszcze spróbować ratować się... ceramicznym kubkiem. W kilka chwil noże powinny być ponownie ostre. Jak to zrobić?

Kubek odwróć do góry dnem. Teraz zacznij przesuwać ostrze po nieszkliwionej krawędzi, utrzymując kąt około 15 - 20 stopni. Przeprowadź tę czynność z obu stron ostrza. Po 30 sekundach powinieneś już odczuć wyraźną różnicę.

Jak dbać o noże kuchenne?

Większość kucharzy zdecydowanie odradza mycia noży w zmywarkach. Jeśli już to robisz, to upewnij się, że ich krawędź podczas pracy urządzenia nie będzie miała styczności z innymi rzeczami. Myj je regularnie, nie pozwalaj na zasychanie na ich ostrzach jedzenia i przechowuj w ładzie.

Ręczne mycie noży jest bezpieczniejsze, niż użycie zmywarki
Ręczne mycie noży jest bezpieczniejsze, niż użycie zmywarki© canva.com

Ciekawym patentem jest też pielęgnacja ostrz za pomocą papieru do pieczenia. Wszystko za sprawą woskowanej powłoki, którą posiada ten gadżet. Więcej na ten temat przeczytasz w innym naszym artykule.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także