Porady12 kg pomidorów od rolnika przerobiłam na sok. Sposób cioci bez włączania wyciskarki

12 kg pomidorów od rolnika przerobiłam na sok. Sposób cioci bez włączania wyciskarki

Pomidory przerabiam w tym roku na sok i przecier
Pomidory przerabiam w tym roku na sok i przecier
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

20.08.2024 09:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sierpniowe zbiory pomidorów w tym roku nie zawiodły. Dorodne malinowe, smakowite bawole serca i pyszne daktylowe - na targu od rolnika mogłam wybierać do woli. W tym roku postanowiłam zrobić zapasy soku pomidorowego bez chemii. I znalazłam na to sposób.

Tradycyjnie, jak co roku, ciocia pokazała mi kolejny przepis na domowe zapasy do spiżarni. Tym razem robiłyśmy razem sok pomidorowy - bez użycia konserwantów i bez włączania wyciskarki. Metoda ręczna może nieco bardziej czasochłonna, ale bardzo skuteczna.

Jak zrobić sok pomidorowy bez wyciskarki

Większe pomidory natnij od spodu (po przeciwnej stronie niż szypułka) na krzyż, włóż do dużej miski i sparz. Obierz ze skóry, pokrój i przełóż dogarnka. Mniejsze pokrój na kawałki i dorzuć do garnka. Zagotuj, aby pomidory zaczęły się rozpadać. Jeszcze ciepłe przetrzyj przez sito. Powinno mieć średniej wielkosci oczka i nie być za małe, aby praca szła gładko. Pomidory przecieraj łyżką lub drewnianym ucierakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sok pomidorowy czy przecier?

Z części przetartych pomidorów można zrobić gęściejszy przecier - będzie idealny do sosów do makaronu, bo nie trzeba z niego wyparowywać dużej ilości płynów. Do połowy masy warto dodać od razu ulubione przyprawy: bazylię, oregano i rozmaryn. Trzeba ją jeszcze raz zagotować i ciepłą przełożyć do zawekowania w słoiki. Możesz ustawić je do góry dnem, przykrywając kuchennym ręczniczkiem. Jak ostygną, schowaj do spiżarni lub w inne chłodne miejsce. Rzadszą część przetworów zlej jako sok, dopraw małą ilością soli (można pominąć) i przelej do szklanych butelek. Zapasteryzuj "na mokro" gotując w garnku zanurzone do 3/4 wysokości butelki. To pyszna baza na zupę pomidorową lub po prostu sok pomidorowy do picia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także