12 kg pomidorów od rolnika przerobiłam na sok. Sposób cioci bez włączania wyciskarki

Sierpniowe zbiory pomidorów w tym roku nie zawiodły. Dorodne malinowe, smakowite bawole serca i pyszne daktylowe - na targu od rolnika mogłam wybierać do woli. W tym roku postanowiłam zrobić zapasy soku pomidorowego bez chemii. I znalazłam na to sposób.

Pomidory przerabiam w tym roku na sok i przecierPomidory przerabiam w tym roku na sok i przecier
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Tradycyjnie, jak co roku, ciocia pokazała mi kolejny przepis na domowe zapasy do spiżarni. Tym razem robiłyśmy razem sok pomidorowy - bez użycia konserwantów i bez włączania wyciskarki. Metoda ręczna może nieco bardziej czasochłonna, ale bardzo skuteczna.

Jak zrobić sok pomidorowy bez wyciskarki

Większe pomidory natnij od spodu (po przeciwnej stronie niż szypułka) na krzyż, włóż do dużej miski i sparz. Obierz ze skóry, pokrój i przełóż dogarnka. Mniejsze pokrój na kawałki i dorzuć do garnka. Zagotuj, aby pomidory zaczęły się rozpadać. Jeszcze ciepłe przetrzyj przez sito. Powinno mieć średniej wielkosci oczka i nie być za małe, aby praca szła gładko. Pomidory przecieraj łyżką lub drewnianym ucierakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Sok pomidorowy czy przecier?

Z części przetartych pomidorów można zrobić gęściejszy przecier - będzie idealny do sosów do makaronu, bo nie trzeba z niego wyparowywać dużej ilości płynów. Do połowy masy warto dodać od razu ulubione przyprawy: bazylię, oregano i rozmaryn. Trzeba ją jeszcze raz zagotować i ciepłą przełożyć do zawekowania w słoiki. Możesz ustawić je do góry dnem, przykrywając kuchennym ręczniczkiem. Jak ostygną, schowaj do spiżarni lub w inne chłodne miejsce. Rzadszą część przetworów zlej jako sok, dopraw małą ilością soli (można pominąć) i przelej do szklanych butelek. Zapasteryzuj "na mokro" gotując w garnku zanurzone do 3/4 wysokości butelki. To pyszna baza na zupę pomidorową lub po prostu sok pomidorowy do picia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯